Słodkie lekarstwo

11 lutego 2015, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Do prozdrowotnych działań miodu nie trzeba nikogo przekonywać. Przy osłabieniu pierwsze o czym myślimy to właśnie herbata z miodem. Działa antybiotyczne i antyseptyczne. Zawiera ważne mikroelementy takie jak: potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo oraz witaminy (A, C, witaminy z grupy B, kwas foliowy), biotynę i kwas pantotenowy. W miodzie znajdują się barwniki β-karoten i ksantofil.

142364507886045800

Miód na serce

Systematyczne spożywanie miodu poprawia pracę serca i całego układu krwionośnego. Obniża ciśnienie krwi i rozszerza naczynia wieńcowe, tym samym chroni przed zawałem i miażdżycą.

Na wydolność serca wpływa zawarty w miodzie potas i acetylocholina. Obie substancje podnoszą wydolność i wzmacniają siłę skurczu mięśnia sercowego.

Miód jako produkt wysokoenergetyczny, złożony z cukrów prostych jest łatwo przyswajany, w tym przez mięsień sercowy. Co więcej, pobudza on produkcję czerwonych krwinek i zawartej w nich hemoglobiny.

Na lepsze trawienie

Zgaga? Roztrój żołądka? Spróbuj miodu. Pomoże nawet na zapalenie jelit. Przyśpiesza gojenie powierzchni błony śluzowej żołądka i dwunastnicy.

Miód ulży przy przejedzeniu i po zakrapianym przyjęciu. Cukry proste zawarte w miodzie biorą udział w detoksykacji organizmu, a cholina obniża poziom lipidów w wątrobie i zwiększa wydzielanie żółci.

Ze względu na wysoką zawartość fruktozy i glukozy miód zalecany jest przy wzmożonym wysiłku fizycznym i psychicznym. Pomoże również w rekonwalescencji po długiej chorobie. Stosowany jest także jako środek na nerwice i depresje.

Stop przeziębieniom

Regularne spożywanie miodu podnosi odporność organizmu. Jeżeli już dopadło nas przeziębienie to stosowanie miodu zbije gorączkę i zmniejszy ból gardła. Miód ma również działanie wykrztuśne.

Najlepszym sposobem na popękane usta jest posmarowanie ich miodem. Opatrunki z miodu stosuje się na rany po oparzeniach i zabiegach chirurgicznych.

Najlepiej spożywać miód w naturalnej postaci, wówczas działa antybakteryjnie na przełyk. Rozcieńczać można go jedynie w płynach, których temperatura nie przekracza 40 stopni. Dzięki temu nie traci swoich wartości.

Tekst powstał przy współpracy http://sklepmiodek.pl

 

logo