Słodkie kokardki z ciasta francuskiego

16 stycznia 2012, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

SKŁADNIKI: 4 płaty mrożonego ciasta francuskiego (10x20cm), 8 dag dżemu wiśniowego, łyżka soku z cytryny, 3 łyżki cukru pudru, 25 dag serka mascarpone, 25 dag półtłustego twarogu, 6 dag cukru, cukier waniliowy.

Płaty ułożyć obok siebie, rozmrozić w temp. pokojowej. Płaty ciasta przeciąć w poprzek na pół. Powstałe kwadraty przekroić 2 razy po przekątnej tak, aby z każdego otrzymać 4 trójkąty. Sklejać po dwa trójkąty wierzchołkami. Piec 15 min w temp. 175st. Ostudzić. Przekroić w poziomie na pół. Wierzch ciastek posmarować dżemem. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny oraz łyżką wody. Lukrem posmarować dżem. Twaróg utrzeć z serkiem oraz z cukrami. Kremem posmarować spody ciastek, przykryć kawałkami z lukrem. Udekorować dżemem lub według uznania.

Kokardki będą się pięknie prezentować na każdej uroczystości.

file1326718965



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Co oznacza ochota na kwaśne?
Ochota na kwaśny smak może nie być tylko zachcianką, ale objawem choroby lub niedoborów...
Podwyżki cen prądu
Podwyżki cen energii mają być wyższe niż zapowiadał rząd. W drugiej połowie...
Banany, którymi można się zatruć…
Jakie banany kupować, a jakich unikać? Wiadomo, że banany są zdrowe, mają dużo potasu, regulują...
Przepis na długowieczność
Niemiecki lekarz Andreas Michelsen ogłosił, że nasze zdrowie w 91% zależy tylko od nas....