Słodkie gniazdka
Artykuł zewnętrzny
Do rondla wlać szklankę wody, dodać łyżkę cukru, szczyptę soli, 1 cukier waniliowy i 10 dag masła miękkiego. Mieszaj i krótko zagotuj. Zdejmij z ognia, dodaj 20 dag mąki, szybko mieszaj drewnianą łyżką. Ponownie daj na ogień, ogrzej i mieszaj, aż powstanie gładka masa. Przełóż całość do miski, szybko dodaj 1 jajko i wymieszaj, aby białko nie zdążyło się ściąć. Dodaj w taki sam sposób 4 jajka. Ciasto przełóż do szprycy z końcówką gwiazdki. Z pergaminu wytnij 12 kwadratów, natłuść olejem i na każdy wyciśnij obwarzanek. Ostrożnie zsuń na gorący olej, smaż z obu stron na złoty kolor. Gotowe wyjmij łyżką cedzakową na ręczniki papierowe, aby tłuszcz ściekł. Polukrować ciepłe gniazdka.