Grzybki z czekolady z kremem czyli Słodkie dary lasu
Ciasto: 3 szkl. mąki, kost. margaryny, szkl. śmietany 18%, 1 białko, 2 łyżki maku.
Mąkę przesiać do miski, dodać posiekaną margarynę oraz śmietanę. Zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć na 2 godz. do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować, foremką do babeczek wycinać kapelusze a szklanką tyle samo spodów, w których należy zrobić wgłębienie na nóżki grzybka. Z reszty ciasta utworzyć cienki rulon i kroić na tyle nóżek ile mamy spodów. Kapelusze oblepić na zewnętrznych stronach foremek do babeczek. Nóżki zamoczyć w białku, następnie samą końcówkę obtoczyć w maku. Wszystko piec ok. 15-20 min w temp. 175st.
Krem: 1 l mleka, 5 żółtek, 2 duże budynie waniliowe, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, szkl. cukru, cukier waniliowy, kost, masła, 1/2 kost. margaryny.
W szkl. mleka rozrobić budynie i obydwie mąki. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wlać rozrobioną masę, ugotować gęsty budyń, przestudzić. Margarynę i masło utrzeć z cukrem i żółtkami, na koniec dodawać po łyżce zimnego budyniu. Krem nakładać do kapeluszy, dociskać spodami na nóżkach. Polać polewą czekoladową.
Sam ich widok poprawia humor:):)