Słodki tajine z wołowiną
Artykuł zewnętrzny
Ilość: dla 2 osób
Czas przygotowania: 90 minut
składniki:
300 g udźca wołowego
2 cytryny
1 łyżeczka miodu
8 suszonych moreli
6 suszonych śliwek
50 g rodzynek
2 cebule
oliwa z oliwek
Przyprawy KAMIS:
Przyprawa do kuchni arabskiej kebab-shoarma
1 łyżeczka Cynamonu mielonego
Kurkuma
Sól morska w młynku
Pieprz czarny w młynku
Mięso pokroić w grubą kostkę. Zamarynować w miodzie z dodatkiem skórki startej z połowy cytryny, cynamonu oraz kurkumy. Ułożyć w naczyniu razem z suszonymi owocami i dusić do miękkości, podlewając wywarem. Cebulę przesmażyć na oliwie z dodatkiem miodu i soku z cytryny, ułożyć na mięsie pod koniec duszenia.
www.kamis.pl