Słodki chlebek z rodzynkami

19 listopada 2009,
dodał: kariana844
Artykuł zewnętrzny

Przygotuj rozczyn z pół szklanki mleka, pół kostki drożdży, 2 łyżki mąki, łyżka cukru. Odstaw do wyrośnięcia. 10 dag rodzynek namocz w wodzie.
40 dag mąki, cukier waniliowy, łyżka cukru, 2 jajka, 10 dag masła, skórkę cytrynową, osuszone rodzynki obtoczone w mące, wszystko razem dokładnie wymieszaj, dodaj do wcześniej przygotowanego rozczynu. Ciasto długo, dobrze wyrób, odstaw do wyrośnięcia. Potem ponownie wyrób i włóż do formy.
Piecz 50 minut w 180″C. Po upieczeniu wierzch chlebka posmaruj masłem.



FORUM - bieżące dyskusje

Samotne wakacje - jak je spędzić?
Można też korzystać z hosteli i pokojów wieloosobowych. Tam płaci się za łóżko,...
Gry, zabawy, skecze w domu, na impr…
O jejku, jak dawno w to nie grałam. Na imprezę idealne, bo rozgrywki krótkie....
Problemy z roślinkami
Ciekawa kompozycja te dwa kwiaty razem. Nie pomyślałabym o tym, bo wydawać by...
horoskopy, wróżby
A to jest ciekawe, że nawet osoby, które nie wierzą w horoskopy, z ciekawości...