Śliwki w occie

26 listopada 2009,
dodał: nena
Artykuł zewnętrzny

Składniki

  • śliwki węgierki – 3 kg
  • ocet 10% – 1/2 l
  • goździki – kilkanaście szt.
  • cukier – 3/4 kg
  • woda – 3/4 l
  • Jędrne, zdrowe śliwki umyć i oczyścić z szypułek. Każdą śliwkę nakłuć drewnianą wykałaczką. Zagotować wodę z octem, cukrem i goździkami. Ostudzić. Zalać śliwki i pozostawić je do dnia następnego. Nazajutrz wyjąć śliwki z zalewy, którą należy zagotować. Do lekko ostudzonej, ciepłej zalewy ponownie włożyć śliwki. Pozostawić do następnego dnia. Czynność powtórzyć, tym razem zalewając śliwki gorącą zalewą, następnego dnia wrzącą. Śliwki z zalewą włożyć do słoików i zaraz zamknąć. Przechowywać w chłodnym miejscu.



    FORUM - bieżące dyskusje

    Samotne wakacje - jak je spędzić?
    Można też korzystać z hosteli i pokojów wieloosobowych. Tam płaci się za łóżko,...
    Gry, zabawy, skecze w domu, na impr…
    O jejku, jak dawno w to nie grałam. Na imprezę idealne, bo rozgrywki krótkie....
    Problemy z roślinkami
    Ciekawa kompozycja te dwa kwiaty razem. Nie pomyślałabym o tym, bo wydawać by...
    Dobry tusz z silikonową szczoteczką…
    Kupiłam niedawno tusz do rzęs z olejkiem. Taki w zielonym pojemniczku. Nie miałam względem...