Śliwki pod kruszonką

8 września 2021, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

śliwki pod kruszonką

składniki:

2 łyżki bardzo zimnego masła

2 łyżki brązowego cukru

4 łyżki mąki pszennej

pół kilograma śliwek węgierek

troszkę masła do natłuszczenia naczynia

 

Śliwki należy najpierw dokładnie umyć i pozbawić pestek Na dnie naczynia posmarowanego masłem nakładamy jedna obok drugiej śliwki. Przygotowujemy kruszonkę: do miski wsypujemy mąkę, zimne masło i cukier. Kruszonkę nakładamy na śliwki, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i zapiekamy około 20 minut. Podajemy z lodami lub bitą śmietaną

śliwki pod kruszonką z lodami

Opcjonalnie: można do kruszonki dodać wiórki kokosowe lub ulubiony aromat spożywczy.



FORUM - bieżące dyskusje

Wattpad - korzystacie?
Ja ciągle korzystam z wymian książek, jednak papierowe są najlepsze dla mnie.
Gdzie nocować w podróżach objazdowy…
A może z air b'n'b? To też fajna opcja w większych miastach.
Koszt ślubu i wesela na 100 osób?
Wreszcie ludzie się opamiętali z zapraszaniem dawno nie widzianej rodziny i tylko najbliżsi...
Przyjęcie do przedszkola a szczepie…
Oj, niedługo już się skończy samowolka, do żłobka i przedszkola nie przyjmą i...