Ślimaczki z pesto i pieczarkami
Artykuł zewnętrzny
Składniki
opakowanie ciasta francuskiego
pesto pomidorowego
tabasco
6 dużych pieczarek
łyżka masła klarowanego
sól, biały pieprz, oregano
kilka plastrów szynki
ser żółty tarty
jajko
- Sposób przygotowania
- Pieczarki myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i przesmażamy na nim pieczarki. Doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem.
- Ciasto rozwijamy i smarujemy równomiernie pomidorowym pesto. Skrapiamy tabasco.
- Układamy kilka plasterków szynki, a na nich równomiernie pieczarki. Całość posypujemy startym serem.
- Zwijamy ściśle w rulon. Kroimy n plastry grubości 1cm. Rozkładamy na papierze do pieczenia zachowując odległości między ślimaczkami. Jajko roztrzepujemy i smarujemy nim wierzch ślimaczków. Posypujemy oregano.
- Pieczemy w 210 stopniach C przez 12-14 minut.