Ślimaczki z oregano
składniki:
275 g mąka pełnoziarnista,
25 g drożdże,
150 ml mleko,
1/2 łyżeczki cukier,
1 łyżeczka oregano
2 łyżki olej,
100 g szynka parmeńska,
60 g ser zółty,
4 łyżeczki keczup,
1 łyżeczka musztarda delikatesowa
5 szt pomidory suszone
Mleko podgrzać aby było letnie.Drożdże rozetrzeć z cukrem,dodać mleko i dokładnie wymieszać aby drożdże się rozpuściły.W misce wymieszać mąkę z solą i oregano.Dodać mleko oraz olej i wyrobić ciasto.Zostawić ciasto na ok 30 minut do wyrośnięcia.Potem ciasto posypać mąką i rozwałkować na prostokąt o grubości ok 4 mm.Keczup wymieszać z musztardą i posmarować ciasto potem rozłożyć szynkę,na szynkę zetrzeć ser i rozłożyć pokrojone na drobno suszone pomidorki.Ciasto zwinąć w rulon i pokroić w plastry o grubości 1 cm.Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i znowu zostawić do wyrośnięcia na ok 30 minut.Potem piec ok 30 minut na 180 C.Smaczne jako samodzielna przekąska jak również jako dodatek do zupki.