Ślimaczki

4 grudnia 2010,
dodał: wiola333
Artykuł zewnętrzny

Biszkopt:
4 jajka,
4 łyżki mąki,
4 łyżki cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta,
kakao 1 łyżka do biszkoptu ciemnego,
Krem:
kostka masła,
0,5 kostki margaryny,
0,5 litry mleka,
5 żółtek,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
4 łyżki mąki zwykłej,
3/4 szklanki cukru,
kawa cappuccino 5 łyżek , 4 łyżki spirytusu,
1 galaretka wiśniowa Delecta,
2 galaretki brzoskwiniowe Delecta,
2 puszki brzoskwiń,
migdały do ozdoby,

1. Pieczemy trzy biszkopty ( dwa białe i jeden ciemny) białka ubij na sztywno , dodaj cukier i ubij , dodaj żółtka – ubij, na koniec dodaj mąkę i proszek . Wlać ciasto na dużą blachę i upiec. w przypadku ciemnego biszkoptu dać trzy łyżki mąki i łyżkę kakao. biszkopt jasny i ciemny zwinąć na ściereczkach w roladę ( mają być wtedy jeszcze letnie podczas zwijania). jeden jasny zostaje jako spód.

2. Krem: szklankę mleka zagotować, w drugiej szklance mleka rozpuścić mąkę , żółtka, cukier i ugotować budyń. Utrzeć masło z margaryną do białości dodawać po łyżce zimnego budyniu. ucierając dodać spirytus. 1/4 masy zostawić białą, a do reszty dodać cappuccino i zmiksować.

3. Ugotować wiśniową galaretkę w szklance wody wylać na głęboki talerz jak zastygnie pokroić w paski. Dwie galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w 3 szklankach wody.

4. Foremkę wyłożyć folią aluminiową , dać na spód jasny biszkopt, posmarować go jasną masą , dwie rolady posmarować masą cappuccino ( trochę masy zostawić do dekoracji), w środek dać paski z wiśniowej galaretki, zwinąć rolady , ułożyć je w foremce przy ścianach, w środek ułożyć brzoskwinie w dwóch rzędach (przekrojone na pół) i zalać brzoskwinie tężejącą galaretką brzoskwiniową, wierzch rolad udekorować szprycą i obłożyć migdałami

file1291489200



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.