Śledzie z morelami
Artykuł zewnętrzny
składniki:
- Śledzie 4 szt
- Cebula 2 szt
- Morele 10 szt
- Rodzynki 1 garść
- Miód 2 łyżki
- Ocet 2 łyżki
- woda ½ szkl
- sól do smaku
- olej
- koncentrat pomidorowy 1 łyżka
Śledzie wymoczyć, pokroić. Cebulę obrać, pokroić w grubą kostkę, usmażyć na oleju, podlewając wodą, żeby się nie przypaliła. Dodać pokrojone morele i rodzynki, chwilę podsmażyć. Dodać łyżeczkę koncentratu, i wymieszane składniki zalewy. Chwilę podsmażyć, zostawić do wystygnięcia. Następnie układać śledzie warstwami, przekładając cebulą z morelą. Wstawić do lodówki. Najlepsze następnego dnia.
Zobacz również:
- Śledzie na wigilijnym stole: przepisy
- Sposoby na śledzie naszych czytelników
- Najlepsze imprezowe sałatki
- Najlepsze imprezowe dania mięsne i przystawki