Śledzie z dynią
Artykuł zewnętrzny
Śledzie – filety 4 szt
Cebula 1 duża
Dynia marynowana ½ małego słoika
Sól ½ łyżeczki
Pieprz – szczypta
Cukier 3 łyżki
Ocet 1/3 szkl
Olej 1/3 szkl
Woda 1/3 szkl
Koncentrat pomidorowy mały
Ziele angielskie mielone
Cebulę pokroić w grubą kostkę, zeszklić na oleju, dodać koncentrat pomidorowy, chwilę podsmażyć razem. Na koniec dodać zalewę (olej, wodę, ocet, cukier, zgniecione ziele angielskie i sól – wymieszać). Zagotować, zostawić do wystygnięcia. Śledzie wymoczyć, pokroić na kawałki. W słoiku układać warstwami śledzie, dynię marynowaną, polać sosem i znów śledzie, dynia, sos i tak do wyczerpania składników. Wstawić do lodówki na 24 godziny aż się składniki przegryzą. Wtedy jest najsmaczniejsze.