Śledzie w sosie chrzanowym

16 marca 2010, dodał: Yoko-Ono
Artykuł zewnętrzny

Składniki: 6 filetów śledziowych, 4 ogórki konserwowe, 3 patisony konserwowe, 1/2 puszki fasolki szparagowej, 2 łyżki utartego chrzanu, 3/4 szklanki śmietany, 1 jabłko, 1 jajko na twardo, sok z cytryny, koperek, sól, cukier.

Jabłko utrzeć na tarce, skropić sokiem z cytryny, wymieszać ze śmietaną i chrzanem, dodać drobno posiekane jajko na twardo. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Filety opłukać, pokroić na mniejsze kawałki. Ogórki i patisony pokroić w plasterki. Na półmisku ułożyć na przemian plasterki patisona i ogórka, położyć na nich kawałki śledzia, odcedzoną z zalewy fasolkę oraz po kilka plastrów ogórka i patisona. Polać przygotowanym sosem chrzanowym, przybrać gałązkami koperku.

file1268725160