Śląska kopa

2 listopada 2013, dodał: Izabela77
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

 

– 400 g kokosanek

– 400-500 g mieszanych owoców z puszki

– 150 ml wódki 

– 100-150ml syropu z owoców

– 2 łyżki rodzynek

 

– 400 ml śmietana 30 %

– 2 op. śmietanfixu

 

Przygotowanie:

 

Rodzynki zalewamy 2 łyżkami wódki i odstawiamy. Kokosanki rozdrabniamy, zalewamy pozostałą wódką i syropem(ilość taka, aby powstała masa nie była rzadka). Masę kokosową wykładamy do pucharków, przykrywamy warstwą owoców, posypujemy namoczonymi rodzynkami. Ponownie układamy masę kokosową i owoce. Ubijamy śmietanę z śmietanfixem i dodajemy na wierzch deseru. Jeżeli mamy większe pucharki można przygotować kilka warstw lub układać na talerzu w kształcie kopy.

file1383421008