Skrzydełka marnowane w buraczkach

20 grudnia 2010,
dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Zupełnie przypadkowe odkrycie. Robiłam ,,Rubinową zaprawę ” do buraczków i barszczu – posmakowałam i eksperymentalnie polałam skrzydełka. Słusznie to zrobiłam.

Czas : 1,5 godziny

Składniki :

  • 6 kurzych skrzydełek ( bez końcówek )
  • 1/2 szklanki ,,Rubinowej zaprawy „
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka wody

Skrzydełka polać marynatą zmieszaną z 2 łyżkami oleju , wetrzeć ją i zostawić w lodówce na ok 45 minut .Na patelni rozgrzać resztę oleju i masło. Wyjąć skrzydełka z marynaty i obsmażyć na rumiano z obu stron. Wlać pozostałą marynatę i wodę. Przykryć i dusić na małym gazie przez ok 45 minuty. Sos powinien odparować do objętości ok 1/2 szklanki.

Skrzydełka przechodzą aromatem karmelizowanego  miodu, sosu sojowego , słodyczy buraczków i ostrością pieprzu . Moim zdaniem zupełnie udana marynata .

file1292846796



FORUM - bieżące dyskusje

Doda Dream Show
Całkiem możliwe. Z jednej strony okej, ma jakiś swój wizerunek sceniczny, publiczny, medialny,...
Pracoholizm
AI - wspaniałe narzędzie i genialne odkrycie, które ludzkość będzie wykorzystywać także przeciwko...
klejenie butów
Zużyte obuwie wygląda źle i psuje cały nasz wizerunek. Czasem jednak warto ratować...
Jak radzicie sobie z pielęgnacją ce…
Które miejsca macie najbardziej przesuszone? U siebie zauważyłam, że najbardziej suche mam łydki....