Skrzydełka marnowane w buraczkach

20 grudnia 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Zupełnie przypadkowe odkrycie. Robiłam ,,Rubinową zaprawę ” do buraczków i barszczu – posmakowałam i eksperymentalnie polałam skrzydełka. Słusznie to zrobiłam.

Czas : 1,5 godziny

Składniki :

  • 6 kurzych skrzydełek ( bez końcówek )
  • 1/2 szklanki ,,Rubinowej zaprawy „
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka wody

Skrzydełka polać marynatą zmieszaną z 2 łyżkami oleju , wetrzeć ją i zostawić w lodówce na ok 45 minut .Na patelni rozgrzać resztę oleju i masło. Wyjąć skrzydełka z marynaty i obsmażyć na rumiano z obu stron. Wlać pozostałą marynatę i wodę. Przykryć i dusić na małym gazie przez ok 45 minuty. Sos powinien odparować do objętości ok 1/2 szklanki.

Skrzydełka przechodzą aromatem karmelizowanego  miodu, sosu sojowego , słodyczy buraczków i ostrością pieprzu . Moim zdaniem zupełnie udana marynata .

file1292846796