Skład mleka kobiecego i wydajność laktacji

22 kwietnia 2013, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

 

Skład mleka kobiecego i wydajność laktacji. Od czego zależy?

logo
Mleko kobiece składa się w 87% z wody, białek, tłuszczów, cukru, składników mineralnych i witamin. Tłuszcz jest połączeniem gliceryny z kwasami, takimi jak oleinowy, palmitynowy, stearynowy. Białka mleka kobiety karmiącej tworzą kazeinogen, w którego skład wchodzą laktoglobuliny, kazeiny oraz laktoalbuminy. Z kolei laktoza będąca połączeniem galaktozy i glikozy stanowi źródło cukru. Składniki mineralne występują w postaci potasu, żelaza, potasu, wapnia i sodu. Witaminy w mleku matki dzielą się na rozpuszczalne w tłuszczach (A, E, K, D3) oraz rozpuszczalne w wodzie ( kwas foliowy, witamina C, niacyna, tiamina, ryboflawina).

lovi
Oczywiście zawartość składników mleka ulegać może zmianom pod wpływem nieprawidłowego sposobu odżywiania się, stylu życia i zmian w ustroju kobiety. Regularna produkcja mleka zaczyna się tuż po porodzie, a ilość wytwarzanego pokarmu wzrasta według potrzeb dziecka. Niestety niektóre kobiety narzekają nierzadko na zanik lub całkowity brak mleka. Przyczyną problemów laktacyjnych jest niezdrowy styl życia, cesarskie cięcie, nieprawidłowe przystawianie do piersi, nieumiejętne ssanie niemowlaka, wciągnięte brodawki, zapalenie sutka oraz nadżerki..
Każda matka powinna, zatem zadbać o właściwą technikę karmienia i regularne przystawianie do piersi, wpływające na produkcję mleka. Warto zapamiętać, że najważniejszy wpływ na zdrowie i rozwój noworodka ma siara. Siara wydzielana jest jedynie przez 1 do 2 dni po porodzie, jest bogatym źródłem białka, minerałów, witamin, elementów komórkowych i ciał tłuszczowych. W siarze znajdują się naturalne przeciwciała wspomagające układ immunologiczny przez kolejne 6 miesięcy życia dziecka. Pierwsze mleko chroni malucha przed wirusami, bakteriami i chorobotwórczymi drobnoustrojami. Immunoglobuliny typu A, wchodzące w skład siary chronią organizm przed czynnikami wywołującymi alergie u noworodków.
W jakich sytuacjach używać laktatora?
Po około 2, 3 dniach od porodu gruczoły mleczne zaczynają produkować normalne mleko, którym noworodek powinien być karmiony, co najmniej do momentu ukończenia 6 miesiąca życia. Niewielka wydajność nie świadczy wcale o nieprawidłowym funkcjonowaniu gruczołów i w żaden sposób nie powinna wpływać na rezygnację z karmienia naturalnego. Zwykle po około 3 dniach wydzielanie mleka ulega stopniowemu nasileniu. Jedynym przeciwwskazaniem do karmienia są niektóre choroby, takie jak gruźlica, choroby zakaźne, czy niedokrwistość złośliwa. W przeciwnym razie każda kobieta powinna zdecydować się na karmienie piersią przynajmniej w pierwszych miesiącach, aczkolwiek za optymalną granicę odstawienia od piersi uważa się okres pomiędzy 9 a 12 rokiem życia niemowlaka..
Częstotliwość karmień uzależniona jest od indywidualnych potrzeb dziecka, najlepiej na żądanie, dzięki czemu matka unikanie problemu związanego z zanikiem mleka.

Niestety zdarza się, że niektóre czynniki, zupełnie niezależne od kobiet, takie jak płaskie brodawki, zapalenie sutka lub nadżerki na brodawkach skutecznie uniemożliwiają karmienie piersią. W podobnej sytuacji najrozsądniejszą decyzją jest użycie specjalnego kapturka lub odciąganie pokarmu do czasu poprawy stanu zdrowia matki. Współcześnie laktatory nie mają nic wspólnego z prototypami tego typu urządzeń. Dobrej jakości laktator imituje naturalny rytm ssania, zapewnia kontrolę nad rytmem i intensywnością odciągania, gwarantując wysoki komfort podczas użytkowania. W ofertach sklepowych znaleźć można tradycyjne laktatory ręczne, jak również innowacyjne elektryczne aparaty pozwalające zwiększyć wydajność odciągania i przyśpieszyć naturalny proces laktacji.

Każda mama powinna zdawać sobie sprawę, że naturalny pokarm jest dla dziecka najlepszym źródłem wszystkich, niezbędnych składników odżywczych, stanowiąc barierę ochronną organizmu dziecka, gwarantując jednocześnie prawidłowy rozwój niemowlaka.

lovi.pl