Skarby z pasieki – nie tylko miód

19 grudnia 2022, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

O prozdrowotnych właściwości miodu słyszał chyba każdy. Czy wiesz jednak, że nie tylko miód jest owocem pracy pszczół, z którego możemy korzystać? Poznaj inne produkty z pasieki, które poprawią Twoje zdrowie.

miód

Dodawany do herbaty, porannego muesli, smarowany na kanapkę, wyjadany prosto ze słoika – sposobów na delektowaniem się miodem jest dużo. Podobnie jak gatunków samego miodu. Do jednych z najpopularniejszych należy delikatny w smaku miód wielokwiatowy.

Jak się jednak okazuje pasieki mają do zaoferowania nie tylko miody różnego rodzaju. Sprawdź, co jeszcze może wzbogacić Twoją domową spiżarnię, by przysłużyć się zdrowiu całej rodziny.

Pyłek pszczeli

Pyłek pszczeli występuje w postaci drobnych ziarenek. Choć wygląda niepozornie, kryje w sobie ponad 200 substancji aktywnych biologicznie, takich jak aminokwasy, witaminy z grupy B, kwas linolowy czy biotyna.

Właściwości pyłku pszczelego:

  • reguluje pracę układu trawiennego, pozytywnie wpływa na przemianę materii i mikroflorę jelitową;
  • ze względu na bogactwo odżywcze polecany jest przy leczeniu anemii;
  • wzmacnia system nerwowy, łagodzi negatywne skutki stresu i przemęczenie;
  • podnosi odporność organizmu;
  • wzmacnia naczynia krwionośne, pozytywnie wpływa na produkcję czerwonych krwinek;
  • pomaga obniżyć poziom cukru we krwi.

Jak spożywać pyłek pszczeli?

Łyżeczkę pyłku rozpuść w połowie szklanki ciepłej wody lub mleka. Codzienna dawka zalecana dla osób dorosłych wynosi 4 łyżeczki pyłku dziennie.

Niektóre pasieki mają w swojej ofercie miody z dodatkiem pyłku pszczelego: https://pasiekalyson.pl/sklep/p/miodowita-miod-z-pylkiem-mleczkiem-i-propolisem-250g/. To dobre rozwiązanie dla wszystkich tych, którzy nie przepadają za smakiem pyłku, a chcą korzystać z jego prozdrowotnych właściwości.

Propolis

Propolis, zwany również kitem pszczelim, to mieszanina żywicy drzew i wydzielin gruczołów pszczelich. Słynie ze swych właściwości antybakteryjnych, antywirusowych i przeciwgrzybiczych.

Właściwości propolisu:

  • przyspiesza regenerację tkanek i gojenie się ran;
  • pomaga w leczeniu chorób układu pokarmowego;
  • wspomaga leczenie zapalenia jamy ustnej, aft i pleśniawek;
  • wspomaga leczenie schorzeń ginekologicznych i proktologicznych.

Jak stosować propolis?

Propolis w postaci maści, kropel czy aerozolu należy stosować miejscowo zewnętrznie zależnie od dolegliwości. Można jednak również spożywać propolis np. połączony z miodem jak w tym produkcie: https://pasiekalyson.pl/sklep/p/miod-z-propolisem-250g/.

Pierzga pszczela

Stanowi podstawowy pokarm pszczół. Dostępna w postaci granulek, kryje w sobie prawdziwe bogactwo witamin i składników mineralnych.

Właściwości pierzgi:

  • wspomaga regenerację organizmu po chorobach i operacjach;
  • pozytywnie wpływa pracę układu trawiennego i regenerację wątroby;
  • wspomaga układ nerwowy.

Jak stosować pierzgę?

Pierzga może stanowić dodatek do owsianki, muesli czy jogurtu. Możesz ją utłuc w moździerzu, wymieszać z miodem i zajadać z chlebem. Dobre skutki przynosi również zalanie łyżeczki pierzgi szklanką ciepłej wody, odstawienie na noc i wypicie tak przygotowanego napoju na czczo.