Siemię lniane a poziom cholesterolu w organizmie
Siemię lniane nie tylko działa łagodząco na żołądek, wspomagając pracę układu trawiennego, ale również może wspierać gospodarkę lipidową w organizmie. Jakie właściwości ma siemię lniane i dlaczego warto po nie sięgać?
Len, doceniany przez ludzkość od stuleci, dziś znów wraca do łask. Ta niezwykła roślina znalazła nawet swoje miejsce w literaturze, m.in. w baśni Hansa Christiana Andersena noszącej tytuł „Len”. I nie można się temu dziwić – len jest wszechstronny, można go wykorzystywać zarówno w przemyśle tekstylnym i włókienniczym, jak i w przemyśle spożywczym oraz farmaceutycznym. Nasiona lnu są bogate w cenne kwasy tłuszczowe, a także witaminy i składniki mineralne, które sprawiają, że mogą dobroczynnie działać na organizm.
Czym jest siemię lniane?
Siemię lniane to nasiona lnu, które występują w postaci zmielonej lub ziaren. Mogą mieć złotą lub brązową barwę i są źródłem cennych składników odżywczych. W nasionach lnu znajdują się kwasy tłuszczowe omega-3, lignany, witaminy z grupy B, witamina E, witamina K, magnez, wapń, fosfor, potas oraz polifenole[1]. Ze względu na zawartość wielu cennych pierwiastków oraz dobrych kwasów tłuszczowych omega-3 siemię lniane wspiera pracę układu nerwowego oraz sercowo-naczyniowego, a także wspomaga naturalną odporność organizmu.
Na co pomaga siemię lniane?
Siemię lniane doceniane jest przede wszystkim za swoje właściwości wspomagające funkcjonowanie układu trawiennego. W nasionach lnu znajdują się śluzy roślinne, które pęcznieją pod wpływem wody, tworząc powłokę ochronną w żołądku i przewodzie pokarmowym[2]. Z tego względu poleca się je osobom, które cierpią na różnego rodzaju dolegliwości żołądkowo-jelitowe spowodowane nieodpowiednią dietą lub stresem. Siemię lniane może też wspomóc perystaltykę jelit i poprawić rytm wypróżnień.
Dzięki swoim właściwościom wspomagającym trawienie siemię lniane może też wspomóc utrzymanie prawidłowej masy ciała. Pęczniejąc pod wpływem wody, na długo zapewnia uczucie sytości, zmniejsza więc ryzyko podjadania między posiłkami.
Siemię lniane docenia się również za wysoką zawartość dobrych kwasów tłuszczowych omega-3 oraz kwasu alfa-linolenowego (ALA) dobrze przyswajanego przez organizm. Kwasy te pozytywnie oddziałują na pracę serca i regulują gospodarkę lipidową.
Siemię lniane na cholesterol
Siemię lniane wspomaga utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu w organizmie. Jak wynika z danych[3], spożywanie nasion lnu może obniżyć poziom cholesterolu całkowitego w organizmie, trójglicerydów, a także frakcji złego cholesterolu LDL. Badania opublikowane na łamach „The Journal of Nutrition” pokazały, że osoby, które przez miesiąc spożywały mielone siemię lniane, miały o 15 procent niższy poziom cholesterolu całkowitego od tych, które nie włączyły nasion lnu do swojej diety[4].
Siemię lniane wspomaga syntezę cholesterolu w organizmie, dzięki czemu wspiera funkcjonowanie układu krążenia. Utrzymując równowagę w gospodarce lipidowej, zapobiega odkładaniu się nadmiaru złego cholesterolu LDL w naczyniach krwionośnych i tętnicach, wspomagając prawidłowy przepływ krwi oraz zapobiegając chorobom sercowo-naczyniowym.
Jak stosować siemię lniane?
Siemię lniane kupimy w sklepach spożywczych oraz w aptekach w postaci całych nasion lub zmielonego pyłku. Nasiona mocniej oddziałują na funkcjonowanie układu trawiennego i mogą stanowić naturalną miotełkę wymiatającą z jelit złogi pokarmowe. Osoby, które nie mają problemów z zaparciami i z regularnością wypróżnień, mogą śmiało wybrać zmielone nasiona lnu.
Aby przygotować napar z siemienia lnianego, wystarczy 1 łyżeczkę lnu zalać wrzątkiem i zaparzyć pod przykryciem. Po około 10 minutach siemię lniane spęcznieje i stworzy tzw. kisiel lniany, który śmiało można wypić. Siemię lniane nadaje się także jako dodatek do owsianki, jaglanki, placków czy naleśników, wzbogacając przygotowywane potrawy w kwasy tłuszczowe omega-3 i cenne składniki mineralne.
Podsumowując, warto włączyć siemię lniane na stałe do swojej diety, by wspomóc pracę układu trawiennego, a także utrzymać w ryzach gospodarkę lipidową.
[1] https://vitapedia.pl/siemie-lniane
[2] Lech Bartkowski, Nasiona lnu – naturalne źródło zdrowia i urody, CHEMIK 2013, 67, 3, 186-191.
[3] https://vitapedia.pl/siemie-lniane
[4] https://pulsmedycyny.pl/siemie-lniane-a-poziom-cholesterolu-885857