Sery smażone w wędzonce

24 sierpnia 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny


Nie jest to danie z cyklu dla gości. Ale w domowym zaciszu wszyscy ci którzy lubią fondue z przyjemnością je zjedzą .

Czas : 5 minut

Składniki :

  • 4 plasterki bardzo cienko pokrojonej wędzonki ( chudej )
  • 4 słupki sera Camembert
  • 4 słupki sera żółtego ostrego ( np. Chedar )
  • 1 łyżka masła
  • pieprz mielony

Na serze żółtym położyć Camembert, owinąć je plasterkiem wędzonki .Na małej patelence rozgrzać masło .Obsmażać sery w wędzonce z jednej strony ( pól minuty ) na małym gazie , delikatnie przewrócić łopatką do mięs na drugą stronę i znów obsmażyć ( pół minuty ). Zostawić chwilę na patelni by ser zestalił się na tyle by można było zdjąć poszczególne kawałki z patelni i przełożyć na talerzyk .Posypać mielonym pieprzem .
Cały problem polega na uchwyceniu momentu kiedy sery już miękną pod wpływem temperatury , a jeszcze nie rozpłynęły się zupełnie .
Ja jadam je z tostem.