Sernik ze śliwkami
ciasto:
– 300 gram mąki
– łyżeczka proszku do pieczenia
– 100 gram cukru
– opakowanie cukru waniliowego
– 150 gram masła
– 2 żółtka
masa:
– 100 gram masła
– 150 gram cukru
– 750 gram chudego twarogu
– starta skórka z cytryny i sok z 1/2 cytryny
– 3 jaja
– 60 gram mąki kukurydzianej
– sól
polewa:
– 10 śliwek
– powidła śliwkowe
Mąkę przesiać na stolnicę z proszkiem do pieczenia, uformować kopiec i zrobić wgłębienie, wsypać cukier puder, cukier waniliowy, dodać masło pokrojone w kawałki i żółtka. Szybko zagnieść ciasto, uformować w kulę, zawinąć i wstawić do lodówki na 30 minut.
Formę do pieczenia wysmarować masłem. Wyjąć ciasto z lodówki, wypełnić nim dno blachy. Powierzchnię ciasta w kilku miejscach nakłuć widelcem. Ciasto wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Masło ucierać z cukrem i twarogiem do uzyskania jednolitej masy. Dodać sok i skórkę cytryny, wymieszać. Rozbić jajka, oddzielić żółtka. Żółtka wymieszać z mąką, dodać do masy twarogowej, białka ubić na sztywno. Następnie połączyć je z masą. Na ciasto wyłożyć masę, wygładzić powierzchnię. Śliwki umyte pozbawić pestek, przekroić na pół, układać na wierzchu ciasta (wgłębienie powinny być na górze po pestkach). Wstawić na godzinę do piekarnika nagrzanego do 160 stopni, przed podaniem śliwki wypełnić powidłami, oprószyć cukrem pudrem.