Sernik ze śliwkami

23 czerwca 2013,
dodał: Yolana
Artykuł zewnętrzny

składniki:

ciasto:
– 300 gram mąki
– łyżeczka proszku do pieczenia
– 100 gram cukru
– opakowanie cukru waniliowego
– 150 gram masła
– 2 żółtka
masa:
– 100 gram masła
– 150 gram cukru
– 750 gram chudego twarogu
– starta skórka z cytryny i sok z 1/2 cytryny
– 3 jaja
– 60 gram mąki kukurydzianej
– sól
polewa:
– 10 śliwek
– powidła śliwkowe

Mąkę przesiać na stolnicę z proszkiem do pieczenia, uformować kopiec i zrobić wgłębienie, wsypać cukier puder, cukier waniliowy, dodać masło pokrojone w kawałki i żółtka. Szybko zagnieść ciasto, uformować w kulę, zawinąć i wstawić do lodówki na 30 minut.
Formę do pieczenia wysmarować masłem. Wyjąć ciasto z lodówki, wypełnić nim dno blachy. Powierzchnię ciasta w kilku miejscach nakłuć widelcem. Ciasto wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Masło ucierać z cukrem i twarogiem do uzyskania jednolitej masy. Dodać sok i skórkę cytryny, wymieszać. Rozbić jajka, oddzielić żółtka. Żółtka wymieszać z mąką, dodać do masy twarogowej, białka ubić na sztywno. Następnie połączyć je z masą. Na ciasto wyłożyć masę, wygładzić powierzchnię. Śliwki umyte pozbawić pestek, przekroić na pół, układać na wierzchu ciasta (wgłębienie powinny być na górze po pestkach). Wstawić na godzinę do piekarnika nagrzanego do 160 stopni, przed podaniem śliwki wypełnić powidłami, oprószyć cukrem pudrem.



Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.