Sernik z truskawkami na spodzie z białej czekolady

21 czerwca 2012,
dodał: elkaa13
Artykuł zewnętrzny

Pyszny, lekko kremowy sernik. Zamiast truskawek można użyć innych owoców, ale truskawki i spód brownie z  białej czekolady to połączenie idealne.

Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm:

spód z białej czekolady:

  • 120 g białej czekolady
  • 120 g miękkiego masła
  • 70 g drobnego cukru
  • 2 jajka
  • 80 g mąki

masa serowa:

  • 750 g twarogu sernikowego
  • 3 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki maki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • laska wanilii lub ekstrakt z wanilii

dodatkowo:

  • 500 g truskawek*

Przygotowanie:

Spód brownie:

  1. Czekoladę połamać na kostki i roztopić w kąpieli wodnej.
  2. Masło ucierać z cukrem przez ok. 5 minut, aż stanie się puszyste, a jajka ubić na pianę.
  3. Wystudzoną, lekko ciepłą czekoladę delikatnie wmieszać szpatułką do utartego masła , dodawać mąkę i delikatnie połączyć całość z ubitym jajkami.
  4. Masę przełożyć do tortownic wyłożonej papierem do pieczenia i  wysmarowanej masłem, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175oC.
  5. Spód piec ok. 6 minut, aż na wierzchu pojawi się skorupka. Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika.

Masa serowa**:

  1. Ser ucierać z mąką przez ok. 2 minuty na małych obrotach miksera, aż masa będzie gładka.
  2. Do masy stopniowo dodawać cukier, nie przerywając ucierania.
  3. Kolejno wbijamy po jednym jajku, po każdym wolno miksując masę przez ok. 30 sekund. Na koniec dodać ekstrakt z wanilii.
  4. Masę serową wykładać na podpieczony spód, a następnie na masie układać truskawki (większe przepołowić) i lekko je dociskać.
  5. Do piekarnika na najniższym poziomie wstawić dużą blachę wypełnioną gorącą wodą, a tortownicę ustawić na kratce (środkowy poziom).
  6. Sernik piec przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 175oC, a następnie ok. 60-75 minut w 120oC.
  7. Po upieczeniu studzić sernik przez 15 minut w zamkniętym piekarniku, a przez następne 15 minut lekko uchylać drzwiczki. Następnie wyjąć sernik z piekarnika i studzić go na kratce.
  8. Z wystudzonego sernika zdjąć obręcz i wstawić go do lodówki (bez przykrycia) na minimum 8 godzin. Sernik kroić nożem zanurzanym we wrzątku.

* można użyć mrożonych owoców, wtedy ich nie rozmrażamy

**wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej; masę należy zacząć robić, gdy podpieka się spód; staramy się nie napowietrzać masy

file1340266928



FORUM - bieżące dyskusje

jaki nastrój macie dziś...?
Oj, ból głowy potrafi uprzykrzyć dzień. Coś o tym wiem, niestety.
Black Friday
Fakt, można trafić świetne okazje przy likwidacji. Jak tam dziewczyny, skorzystałyście na tegorocznym Black Friday?
Wędkowanie
To rzeczywiście może być trudne, choć podobno ta "cisza" natury ma relaksujące działanie.
Pochwalcie się ostatnimi zakupami :…
Brzmi jak coś milutkiego i ciepłego. Jaki kolorek tego zestawu?

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.