Sernik z truskawkami na spodzie z białej czekolady
Artykuł zewnętrzny
Pyszny, lekko kremowy sernik. Zamiast truskawek można użyć innych owoców, ale truskawki i spód brownie z białej czekolady to połączenie idealne.
Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm:
spód z białej czekolady:
- 120 g białej czekolady
- 120 g miękkiego masła
- 70 g drobnego cukru
- 2 jajka
- 80 g mąki
masa serowa:
- 750 g twarogu sernikowego
- 3 jajka
- 2/3 szklanki cukru
- 2 łyżki maki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- laska wanilii lub ekstrakt z wanilii
dodatkowo:
- 500 g truskawek*
Przygotowanie:
Spód brownie:
- Czekoladę połamać na kostki i roztopić w kąpieli wodnej.
- Masło ucierać z cukrem przez ok. 5 minut, aż stanie się puszyste, a jajka ubić na pianę.
- Wystudzoną, lekko ciepłą czekoladę delikatnie wmieszać szpatułką do utartego masła , dodawać mąkę i delikatnie połączyć całość z ubitym jajkami.
- Masę przełożyć do tortownic wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej masłem, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175oC.
- Spód piec ok. 6 minut, aż na wierzchu pojawi się skorupka. Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika.
Masa serowa**:
- Ser ucierać z mąką przez ok. 2 minuty na małych obrotach miksera, aż masa będzie gładka.
- Do masy stopniowo dodawać cukier, nie przerywając ucierania.
- Kolejno wbijamy po jednym jajku, po każdym wolno miksując masę przez ok. 30 sekund. Na koniec dodać ekstrakt z wanilii.
- Masę serową wykładać na podpieczony spód, a następnie na masie układać truskawki (większe przepołowić) i lekko je dociskać.
- Do piekarnika na najniższym poziomie wstawić dużą blachę wypełnioną gorącą wodą, a tortownicę ustawić na kratce (środkowy poziom).
- Sernik piec przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 175oC, a następnie ok. 60-75 minut w 120oC.
- Po upieczeniu studzić sernik przez 15 minut w zamkniętym piekarniku, a przez następne 15 minut lekko uchylać drzwiczki. Następnie wyjąć sernik z piekarnika i studzić go na kratce.
- Z wystudzonego sernika zdjąć obręcz i wstawić go do lodówki (bez przykrycia) na minimum 8 godzin. Sernik kroić nożem zanurzanym we wrzątku.
* można użyć mrożonych owoców, wtedy ich nie rozmrażamy
**wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej; masę należy zacząć robić, gdy podpieka się spód; staramy się nie napowietrzać masy