Sernik z pomarańczową nutą na czekoladowym spodzie brownie

5 lutego 2018, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

Połączenie pomarańczy i czekolady to idealne towarzystwo, a jeszcze dodatek sernika z mascarpone tworzy naprawdę obłędny smak. Ciasto jest puszyste, bardzo delikatne w smaku, nie zawiera dużo tłuszczu. Doskonałe do kawy czy herbaty.

składniki:

SPÓD CIASTA – czekoladowe, cienkie brownie

gorzka czekolada
100 gram miękkiego masła
50 gram cukru
1 jajko
40 g mąki pszennej

Masa serowa:

wiaderko mielonego sera tłustego
5 jajek
serek mascarpone 250 gram
opakowanie kremówki – szklanka 30 lub 36 %
5 łyżek mąki pszennej płaskich
budyń waniliowy
skórka starta z jednej lub dwóch pomarańczy
sok z połowy pomarańczy

wykonanie:

Najpierw przygotujemy spód czekoladowy: rozpuszczamy czekoladę, dodajemy do niej masło oraz ubite jajko i mąkę. Całość delikatnie mieszamy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 7 minut w nagrzanym piekarniku w temp 180 stopni aby ciasto stężało.

Masa serowa:

Do naczynia wkładamy ser, dodajemy mascarpone, mąkę i skórkę z pomarańczy. Całość miksujemy dodajemy cukier i po jednym jajku, na koniec dodajemy sok i śmietankę kremówkę, całość miksujemy. Masę wylewamy na ciepły spód czekoladowy i pieczemy około 1,5 godziny w temp 175 stopni C. Podajemy z ulubionymi owocami i listkiem mięty



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...