Sernik z pomarańczową nutą na czekoladowym spodzie brownie

5 lutego 2018, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

Połączenie pomarańczy i czekolady to idealne towarzystwo, a jeszcze dodatek sernika z mascarpone tworzy naprawdę obłędny smak. Ciasto jest puszyste, bardzo delikatne w smaku, nie zawiera dużo tłuszczu. Doskonałe do kawy czy herbaty.

składniki:

SPÓD CIASTA – czekoladowe, cienkie brownie

gorzka czekolada
100 gram miękkiego masła
50 gram cukru
1 jajko
40 g mąki pszennej

Masa serowa:

wiaderko mielonego sera tłustego
5 jajek
serek mascarpone 250 gram
opakowanie kremówki – szklanka 30 lub 36 %
5 łyżek mąki pszennej płaskich
budyń waniliowy
skórka starta z jednej lub dwóch pomarańczy
sok z połowy pomarańczy

wykonanie:

Najpierw przygotujemy spód czekoladowy: rozpuszczamy czekoladę, dodajemy do niej masło oraz ubite jajko i mąkę. Całość delikatnie mieszamy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 7 minut w nagrzanym piekarniku w temp 180 stopni aby ciasto stężało.

Masa serowa:

Do naczynia wkładamy ser, dodajemy mascarpone, mąkę i skórkę z pomarańczy. Całość miksujemy dodajemy cukier i po jednym jajku, na koniec dodajemy sok i śmietankę kremówkę, całość miksujemy. Masę wylewamy na ciepły spód czekoladowy i pieczemy około 1,5 godziny w temp 175 stopni C. Podajemy z ulubionymi owocami i listkiem mięty