Sernik z polewą czekoladową, płatkami migdałów i kolorowymi słodkimi ozdobami
składniki:
1 kg twaróg półtłusty,
9 szt jaja,
0/5 kostki margaryny,
2 szkl. cukru,
3 szt. cukru waniliowego,
2 budynie waniliowe,
olejek waniliowy
3/4 szkl. oleju,
3/4 szkl.ryżowego napoju waniliowego
1 łyżeczka proszek do pieczenia,
1 szkl. mąki,
5 łyżek rodzynek szlacheckich Bakal
Polewa czekoladowa:
2/3 kostki margaryny
2 łyżka wody
2 czubate łyżki kakao
8 łyżek cukru
migdały w płatkach Bakal
kolorowe ozdoby dr Oetkera
Ciasto:
Rozpuszczamy margarynę, dodajemy 3 żółtka, 1 szkl. mąki, 3 łyżki cukru, 1 cukier waniliowy, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, miksujemy i wykładamy ciastem dno formy.
Masa białkowa: 9 białek ubijamy na sztywno, dodajemy 1,5 szkl. cukru.
Masa serowa:
Mieszamy mikserem pozostałe składniki: ser, 6 żółtek, 2 cukry waniliowe, 2 budynie, olej i waniliowy napój ryżowy. Ostrożnie dodajemy masę białkową, rodzynki i mieszamy łyżką. Przekładamy wszystko do formy i wstawiamy do zimnego piekarnika. Pieczemy 50 minut w temp. 200 stopni. Gdy ciasto będzie upieczone, temp. zmniejszamy do 50 stopni, włączamy termoobieg, trzymamy ciasto w piekarniku około 1 godz. Dla ozdoby sernik smarujemy polewą czekoladową: Wszystkie składniki rozpuszczamy w garnuszku gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Polewą polewamy przestudzony sernik, posypujemy płatkami migdałów i kolorowymi perełkami, gwiazdkami i cukiereczkami Dr. Oetkera.