Sernik z polewą czekoladową, płatkami migdałów i kolorowymi słodkimi ozdobami

9 kwietnia 2012, dodał: Jola66
Artykuł zewnętrzny

składniki:

1 kg twaróg półtłusty,
9 szt jaja,
0/5 kostki margaryny,
2 szkl. cukru,
3 szt. cukru waniliowego,
2 budynie waniliowe,
olejek waniliowy
3/4 szkl. oleju,
3/4 szkl.ryżowego napoju waniliowego

1 łyżeczka proszek do pieczenia,
1 szkl. mąki,
5 łyżek rodzynek szlacheckich Bakal
Polewa czekoladowa:
2/3 kostki margaryny
2 łyżka wody
2 czubate łyżki kakao
8 łyżek cukru
migdały w płatkach Bakal
kolorowe ozdoby dr Oetkera

Ciasto:

Rozpuszczamy margarynę, dodajemy 3 żółtka, 1 szkl. mąki, 3 łyżki cukru, 1 cukier waniliowy, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, miksujemy i wykładamy ciastem dno formy.
Masa białkowa: 9 białek ubijamy na sztywno, dodajemy 1,5 szkl. cukru.

Masa serowa:

Mieszamy mikserem pozostałe składniki: ser, 6 żółtek, 2 cukry waniliowe, 2 budynie, olej i waniliowy napój ryżowy. Ostrożnie dodajemy masę białkową, rodzynki i mieszamy łyżką. Przekładamy wszystko do formy i wstawiamy do zimnego piekarnika. Pieczemy 50 minut w temp. 200 stopni. Gdy ciasto będzie upieczone, temp. zmniejszamy do 50 stopni, włączamy termoobieg, trzymamy ciasto w piekarniku około 1 godz. Dla ozdoby sernik smarujemy polewą czekoladową: Wszystkie składniki rozpuszczamy w garnuszku gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Polewą polewamy przestudzony sernik, posypujemy płatkami migdałów i kolorowymi perełkami, gwiazdkami i cukiereczkami Dr. Oetkera.


file1333968079



FORUM - bieżące dyskusje

Szkodliwe składniki chipsów
Każde smażone danie czy przekąska zawiera akrylamid ....
Dziwne ogłoszenia
Lepsi są red pilianie co to uważają że kobiety to samo zło,...
Cienie pod oczami
Są dobre korektory w odcieniu zieleni, one świetnie maskują cienie....
Pomysł na ferie zimowe
Wisła i Polańczyk są najlepsze na feryjne wyjazdy.