Sernik z orzechami na biszkopcie
Właściwie to nie pamiętam kiedy ten sernik pojawił się po raz pierwszy w moim domu. Mam wrażenie, że jest w nim od zawsze. Robiony dwa razy do roku – na Boże Narodzenie i Wielkanoc, ma w sobie coś uroczystego, choć tak naprawdę jest niezwykle łatwy w przygotowaniu :)
Składniki:
– biszkopt na spód (mogą być gotowe biszkopty ze sklepu, ale wiadomo, domowej roboty lepsze ;) )
– 2 kostki chudego twarogu
– 1 kostka margaryny typu Kasia
– 200 g cukru pudru
– 250 g orzechów włoskich
– kilka kropel aromatu rumowego
– 2-3 banany do dekoracji
Twaróg zmiksować z margaryną na masę. Orzechy zmielić w blenderze i razem z pozostałymi składnikami dodać do masy. Zmiksować. Całość wyłożyć do tortownicy wyłożonej biszkoptem (biszkoptami). Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny (a najlepiej na całą noc). Tuż przed podaniem udekorować plasterkami banana.