Sernik z kokosem
Ciasto:
½ kostki margaryny
½ kostki smalcu
½ szklanki mąki pszennej
1 op. budyniu śmietankowego z cukrem
2 żółtka
2 łyżki śmietany 18%
Ser:
1 kg 3-krotnie zmielonego twarogu
4 jajka
1 szklanka cukru
1 op. budyniu waniliowego z cukrem
½ szklanki rodzynek
1 łyżeczka mąki pszennej
Masa kokosowa:
25 dkg wiórek kokosowych
2 białka
¼ szklanki cukru
Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, wstawić do lodówki. Przygotować masę serową: żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodać ser i budyń, zmiksować na gładką masę. Białka ubić na sztywno, rodzynki wymieszać z mąką, wraz z białkami dodać do sera, wymieszać. Masa kokosowa: białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać do momentu, aż cukier przestanie być wyczuwalny. Wsypać kokos i dokładnie wymieszać. Na wyłożoną papierem średnią blachę do ciasta włożyć cienko rozwałkowane ciasto, następnie masę serową i kokosową. Piec 60 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
Smacznego!
Przeczytaj również: