Sernik z kokosem

5 lutego 2010,
dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

Ciasto:

½ kostki margaryny

½ kostki smalcu

½ szklanki mąki pszennej

1 op. budyniu śmietankowego z cukrem

2 żółtka

2 łyżki śmietany 18%

Ser:

1 kg 3-krotnie zmielonego twarogu

4 jajka

1 szklanka cukru

1 op. budyniu waniliowego z cukrem

½ szklanki rodzynek

1 łyżeczka mąki pszennej

Masa kokosowa:

25 dkg wiórek kokosowych

2 białka

¼ szklanki cukru

Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, wstawić do lodówki. Przygotować masę serową: żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodać ser i budyń, zmiksować na gładką masę. Białka ubić na sztywno, rodzynki wymieszać z mąką, wraz z białkami dodać do sera, wymieszać. Masa kokosowa: białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać do momentu, aż cukier przestanie być wyczuwalny. Wsypać kokos i dokładnie wymieszać. Na wyłożoną papierem średnią blachę do ciasta włożyć cienko rozwałkowane ciasto, następnie masę serową i kokosową. Piec 60 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.

Smacznego!

file1265396459

Przeczytaj również:

  1. Sernik bananowy
  2. Sernik marmurkowy
  3. Pozostałe przepisy na sernik naszych czytelników
  4. Sernik wiedeński



FORUM - bieżące dyskusje

Kosmetyczne kity
Oj tak, zwłaszcza nie lubię takich tłustych peelingów, które trudno potem zmyć ze skóry...
Socjalizacja psa
Czasem szczekanie to nie oznaka strachu, ale potrzeba zbudowania pozycji siły...
Karaoke na weselu
Oj tak, ja też nie lubię takich sytuacji, ludzie jak sobie popiją, to zachowują...
Narkomania
Ale nic tego nie usprawiedliwia, przecież ogólnie jest wiadomo, jak to działa. Kto raz...