Sernik z ananasem
Artykuł zewnętrzny
składniki:
- ser biały 80 dag
- proszek do pieczenia 3 łyżeczki
- ananas 1 puszka
- cukier 1 szkl
- białko jajka 5 szt
- margaryna 1/2 kostki
- cukier puder 1/2 szkl
- budyń śmietankowy 1 szt
- cukier 3/4 szkl
- żółtka 4 szt
- margaryna1 szt
- mąka 3 szkl
- jajko 1 szt
Wszystkie składniki przełożyć do miski, mąkę, margarynę pokroić na cienkie wiórki, 5 żółtek, proszek do pieczenia, cukier i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części 1 cześć zamrozić a drugą wyłożyć na blachę.
Masa serowa: składniki utrzeć na jednolitą masę ser, jajko, budyń, margarynę. Na rozwałkowanym cieście ułożyć serową masę, a na niej odsączony ananas pokrojony w drobną kostkę. Na ananasie ułożyć ubitą pianę z białek z cukrem a na pianie bezowej zetrzeć ciasto zamrożone. Piec na złoty kolor 50 minut w 200 stopni C. Po upieczeniu można polać polewą czekoladową. Ozdobić skórką pomarańczową.