Sernik truskawkowy na zimno

21 czerwca 2012, dodał: elkaa13
Artykuł zewnętrzny

Sernik łączy w sobie subtelność kremowej konsystencji i delikatność truskawkowej pianki.

Składniki na tortownicę o średnicy ok. 24-26 cm

  • 800 g sera trzykrotnie mielonego (z wiaderka)
  • 500 g truskawek (umytych i odszypułkowanych)
  • 150 g cukru
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki żelatyny (z lekką górką)
  • 1 galaretka truskawkowa
  • ok. 1/2 litra wrzącej wody
  • 200 g ciastek maślanych
  • 100 g masła

Przygotowanie:

  1. Ciastka drobno pokruszyć (przy pomocy blendera lub wałka) i połączyć z roztopionym masłem.
  2. Masą ciasteczkową wyłożyć dno tortownicy i wstawić ją do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  3. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, a galaretkę w 350 ml wrzątku.
  4. Ser utrzeć z cukrem, dodać śmietankę, sok z cytryny i przestudzoną żelatynę (może być letnia).
  5. Masę serową podzielić na dwie części. Jedną część wyłożyć na spód ciasteczkowy i włożyć do lodówki na ok. 15 minut.
  6. 400 g truskawek zmiksować blenderem – tak, aby pozostały widoczne kawałki owoców i dokładnie połączyć je z drugą częścią masy serowej. Masę truskawkową delikatnie przelać na pierwszą warstwę sera i ponownie odstawić do lodówki.
  7. Gdy masa serowa lekko stężeje poukładać na niej pozostałe truskawki i  wstawić znów do lodówki na ok. 30 minut (aby masa serowa stężała i nie wymieszała się z galaretką). Po tym czasie delikatnie zalać truskawki zimną galaretką.
  8. Sernik chłodzić w lodówce min. 12 godzin.

file1340265888



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...