Sernik truskawkowy na zimno

21 czerwca 2012,
dodał: elkaa13
Artykuł zewnętrzny

Sernik łączy w sobie subtelność kremowej konsystencji i delikatność truskawkowej pianki.

Składniki na tortownicę o średnicy ok. 24-26 cm

  • 800 g sera trzykrotnie mielonego (z wiaderka)
  • 500 g truskawek (umytych i odszypułkowanych)
  • 150 g cukru
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki żelatyny (z lekką górką)
  • 1 galaretka truskawkowa
  • ok. 1/2 litra wrzącej wody
  • 200 g ciastek maślanych
  • 100 g masła

Przygotowanie:

  1. Ciastka drobno pokruszyć (przy pomocy blendera lub wałka) i połączyć z roztopionym masłem.
  2. Masą ciasteczkową wyłożyć dno tortownicy i wstawić ją do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  3. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, a galaretkę w 350 ml wrzątku.
  4. Ser utrzeć z cukrem, dodać śmietankę, sok z cytryny i przestudzoną żelatynę (może być letnia).
  5. Masę serową podzielić na dwie części. Jedną część wyłożyć na spód ciasteczkowy i włożyć do lodówki na ok. 15 minut.
  6. 400 g truskawek zmiksować blenderem – tak, aby pozostały widoczne kawałki owoców i dokładnie połączyć je z drugą częścią masy serowej. Masę truskawkową delikatnie przelać na pierwszą warstwę sera i ponownie odstawić do lodówki.
  7. Gdy masa serowa lekko stężeje poukładać na niej pozostałe truskawki i  wstawić znów do lodówki na ok. 30 minut (aby masa serowa stężała i nie wymieszała się z galaretką). Po tym czasie delikatnie zalać truskawki zimną galaretką.
  8. Sernik chłodzić w lodówce min. 12 godzin.

file1340265888



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.