Sernik truskawkowy na zimno
Artykuł zewnętrzny
Sernik łączy w sobie subtelność kremowej konsystencji i delikatność truskawkowej pianki.
Składniki na tortownicę o średnicy ok. 24-26 cm
- 800 g sera trzykrotnie mielonego (z wiaderka)
- 500 g truskawek (umytych i odszypułkowanych)
- 150 g cukru
- 1/2 szklanki śmietanki 30%
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki żelatyny (z lekką górką)
- 1 galaretka truskawkowa
- ok. 1/2 litra wrzącej wody
- 200 g ciastek maślanych
- 100 g masła
Przygotowanie:
- Ciastka drobno pokruszyć (przy pomocy blendera lub wałka) i połączyć z roztopionym masłem.
- Masą ciasteczkową wyłożyć dno tortownicy i wstawić ją do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
- Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, a galaretkę w 350 ml wrzątku.
- Ser utrzeć z cukrem, dodać śmietankę, sok z cytryny i przestudzoną żelatynę (może być letnia).
- Masę serową podzielić na dwie części. Jedną część wyłożyć na spód ciasteczkowy i włożyć do lodówki na ok. 15 minut.
- 400 g truskawek zmiksować blenderem – tak, aby pozostały widoczne kawałki owoców i dokładnie połączyć je z drugą częścią masy serowej. Masę truskawkową delikatnie przelać na pierwszą warstwę sera i ponownie odstawić do lodówki.
- Gdy masa serowa lekko stężeje poukładać na niej pozostałe truskawki i wstawić znów do lodówki na ok. 30 minut (aby masa serowa stężała i nie wymieszała się z galaretką). Po tym czasie delikatnie zalać truskawki zimną galaretką.
- Sernik chłodzić w lodówce min. 12 godzin.