Sernik przekładany
Artykuł zewnętrzny
Biszkopt:
- 6 jajek,
- szklanka cukru,
- szklanka mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta,
- 5 łyżek kakao,
- 4 łyżki śmietany 30%,
- Ser:,
- 1 kg sera,
- 1,5 szklanki cukru,
- .6 jajek,
- 1 margaryna,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki grysiku,
- aromat cytrynowy,
- 1 łyżka proszku do pieczenia Delecta,
1. Biszkopt: białka ubić na sztywno, utrwalić cukrem, dodać żółtka ubijać na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao i śmietanę , lekko wymieszać , podzielić ciasto na pół i upiec z tego dwa biszkopty ( można upiec jeden i przekroić.
2. Ser: margarynę utrzeć z cukrem, następnie dodawać po jednym jajku i po trochę sera ( ser nie może być z wiaderka ) potem dodajemy mąkę kaszę i zapach i łyżkę proszku do pieczenia.
3. Formę wysmarować tłuszczem, wyłożyć folią aluminiową położyć pierwszy placek na wierzch dać połowę sera na ser drugi placek i na to resztę sera, piec cały sernik jedną godzinę . jak ostygnie wyłożyć z foremki i wierzch udekorować startą białą czekoladą