Sernik na zimno z mascarpone i żurawiną
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
– 250 g serka mascarpone
– 330 ml śmietanki 30%
– 2 łyżki cukru pudru
– 1 op. żetaltyny-fix deserowej
– 150 g herbatników kakaowych
– 150 g żurawiny suszonej
Przygotowanie:
Herbatniki układamy na dnie blachy. Śmietankę miksujemy do uzyskania bitej śmietany, dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę miksujemy. Cały serek mascarpone przekładamy do bitej śmietany i miksujemy na jednolitą masę. Żelatynę przygotowujemy według opisu na opakowaniu i mieszamy z przygotowaną masą. Dodajemy żurawinę i delikatnie mieszamy. Całość wylewamy do przygotowanej formy i wkładamy do lodówki na około 3 godziny.
Górę sernika można zalać galaretką a żurawinę przed dodaniem do ciasta można namoczyć.