Sernik na zimno
Artykuł zewnętrzny
składniki:
serki waniliowe 6 sztuk (200 gram każdy)
2 galaretki truskawkowe
żelatyna 4 łyżek płaskich
masło 10 dkg
1 cukier waniliowy
2 łyżki cukru pudru
1/2 kg truskawek
Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać serki, dokładnie wymieszać.
Suchą żelatynę wsypać do garnuszka, zalać 3/4 szklanki wrzącej wody, zamieszać, odstawić na kilka minut..
Dokładnie rozpuszczoną i wystudzoną żelatynę wlać do masy serowej, wymieszać , wlać do dużej tortownicy, powrzucać pokrojone truskawki. Wstawić do zamrażarki na kilka minut, aż zastygnie na wierzch ułożyć pokrojone truskawki, zalać tężejącymi galaretkami, rozpuszczonymi w 3 szklankach wrzącej wody.
Wstawić do lodówki na kilka godzin.