Sernik na upalne dni

4 lipca 2022, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Lato w pełni. W te upalne dni szukamy przepisów na dania, które można podać na zimno, a zawierają w sobie dużo wartości odżywczych i są smaczne. Wysoka temperatura sprawia, że apetyt zdecydowanie maleje, a jeść przecież trzeba. Pierwszym wyborem są lody, owoce, zimne napoje, chłodnik i ukochany przez wszystkich sernik!

ja cię serniczę

W te ciepłe dni przygotujcie wyjątkowy sernik na zimno z sezonowymi owocami. Biały ser twarogowy zawiera w sobie wiele wartości odżywczych, takich jak:
– pełnowartościowe białko,
– aminokwasy: magnez, cynk, potas,
– witaminy: A, B, D, E.
Dzięki nim sernik jest bardzo sycący, a podany w towarzystwie owoców dostarczy jeszcze więcej witamin.

Jeżeli jeszcze nie jesteście przekonani, że sernik na bazie białego sera twarogowego to wybór pyszny i odżywczy, mamy dla Was jeszcze kilka ciekawostek!

Biały ser twarogowy nie jest poddawany procesowi dojrzewania, dlatego zalicza się go do grupy serów świeżych. Powstaje z ukwaszonego mleka, który zostaje następnie podgrzany. Powstaje skrzep, który po ostudzeniu oddziela się od serwatki. Z tego właśnie skrzepu powstaje biały twaróg, który jest stosunkowo mało kaloryczny (zaledwie 130 kcal na 100g), a tłuszcz mleczny w nim zawarty jest bardzo odżywczy i dobrze się trawi. W 100 g białego sera twarogowego znajdziemy ok 20g białka, które jest budulcem dla naszych mięśni.

Mając tę wiedzę, z radością możemy przejść do przygotowania sernika na zimno. Będziecie potrzebować:

– 1 kg białego sera twarogowego
– 2 smakowe galaretki
– 1,5 łyżki żelatyny
– 1 szklankę gorącego mleka
– 0,5 kg ulubionych owoców (truskawki, borówki, maliny)
– 100 g ulubionych biszkoptów
– tortownicy 28 cm

Przygotujcie wcześniej 1 galaretkę i poczekajcie do ostygnięcia. Tak samo robimy z żelatyną, którą rozpuszczamy w gorącym mleku. Przestudzone płyny będziemy dodawać do białego sera twarogowego. Całość miksujemy na wolnych obrotach, do uzyskania jednolitej masy. Na dnie tortownicy układamy biszkopty. Gotową masę serową odłóżcie na 15 minut do lodówki, a następnie wyłóżcie na przygotowane biszkopty. Całość wkładamy do lodówki na około 30 min. W tym czasie przygotowujemy drugą galaretkę i odstawiamy, aż zacznie tężeć. Po tym czasie układamy ulubione owoce na masę serową i zalewamy tężejącą już smakową galaretką. Odkładamy do lodówki na około 6 godzin. Gotowe!

A jeżeli kochacie sernik tak samo jak my, sprawdźcie nasz konkurs „Mistrzowski Sernik” na stronie www.alesernik.pl, a po więcej sernikowych inspiracji zapraszamy na nasz Fanpage na Facebooku „Ja Cię SERniczę”.

Artykuł Sponsorowany
Program „Ja Cię SERniczę” sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.