Sernik gotowany na herbatnikach
Artykuł zewnętrzny
składniki:
- 2 paczki herbatników,
- 1 kg sera białego , rodzynki,
- kostka margaryny , 1 szklanka cukru , 2 jajka,
- starta skórka z cytryny,
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
Polewa:
- 0,5 kostki margaryny,
- 0,5 szklanki cukru,
- 4 łyżki śmietany 30%,
- 4 łyżki kakao,
- czekoladki Michałki od Wawel
Margarynę zagotować z cukrem, dodać zmielony ser, podgrzewać i mieszać do rozpuszczenia sera, dodać dwa jajka i energicznie mieszać, mąkę ziemniaczaną rozpuścić w odrobinie wody , wlać do sera, ciągle mieszając, na koniec dodać startą skórkę z cytryny, formę wyłożyć folią aluminiową, na spód ułożyć herbatniki, wlac gorący ser, wyrównać ułożyć drugą warstwę ciastek. Polewa: Do garnka dać pół kostki margaryny, cukier, śmietanę i kakao, mieszać , zagotować, zrobioną gorącą polewą zalać herbatniki, gdy polewa lekko wystygnie udekorować rodzynkami i startymi na tarce Michałkami. Sernik podawać na drugi dzień.