Sernik czekoladowy

19 kwietnia 2013, dodał: ilka_86
Artykuł zewnętrzny

[blacha o wym. 25 x 40 cm]
Ciemny spód:

1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
10 dag masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
1 jajko

Masa:

1 kg twarogu półtłustego
1/2 szklanki cukru
4 łyżki stopionego masła
2 łyżeczki cukru waniliowego
8 jajek
2 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego
szczypta soli
200 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej czekolady
ew. lukier do dekoracji

Spód: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Włożyć na pół godziny do lodówki.
Masa: Żółtka utrzeć z cukrami, dodać masło, znów utrzeć. Połączyć z proszkiem budyniowym i twarogiem. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Do masy dodać roztopioną lekko ostudzoną czekoladę. Białka ubić ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszać z ciemną masą serową. Blaszkę wyłożyć pergaminem, położyć rozwałkowane ciasto. Następnie wyłożyć ciemną masę.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170*C i piec ok. 1 godziny.
Po upieczeniu i ostudzeniu można polukrować.

file1321457042



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...