Sernik czekoladowy
[blacha o wym. 25 x 40 cm]
Ciemny spód:
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
10 dag masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
1 jajko
Masa:
1 kg twarogu półtłustego
1/2 szklanki cukru
4 łyżki stopionego masła
2 łyżeczki cukru waniliowego
8 jajek
2 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego
szczypta soli
200 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej czekolady
ew. lukier do dekoracji
Spód: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Włożyć na pół godziny do lodówki.
Masa: Żółtka utrzeć z cukrami, dodać masło, znów utrzeć. Połączyć z proszkiem budyniowym i twarogiem. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Do masy dodać roztopioną lekko ostudzoną czekoladę. Białka ubić ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszać z ciemną masą serową. Blaszkę wyłożyć pergaminem, położyć rozwałkowane ciasto. Następnie wyłożyć ciemną masę.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170*C i piec ok. 1 godziny.
Po upieczeniu i ostudzeniu można polukrować.