Sernik Crème brûlée
Mimo, iż nazwa wydaje się być trudna przepis jest bardzo prosty :-) I wszystkie potrzebne składniki są bez trudu dostępne.
320 g. ciasteczek pełnoziarnistych bardzo drobno kruszymy i mieszamy z 120 g. miękkiego masła do uzyskania efektu mokrego piasku. Najlepiej zmielić składniki w malakserze. Wyłożoną papierem do pieczenia formę wykładamy dokładnie uzyskaną masą, zarówno spód jak i boki blachy, odstawiamy do schłodzenia w lodówce.
Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż i nożem usuwamy z niej ziarenka. Do rondelka wlewamy 250 ml. śmietanki kremówki 36 %, dodajemy nasionka wraz ze skórką wanilii i doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy śmietankę i czekamy aż wystygnie wyławiając wcześniej wanilię. 4 żółtka o temperaturze pokojowej ucieramy z 50 g. cukru i zalewamy stopniowo doprowadzoną do temperatury pokojowej śmietanką.
Do dwukrotnie zmielonego 750 g. twarogu(lub twarogu do serników) w temperaturze pokojowej dodajemy 100 g. cukru. Po połączeniu składników dolewamy masę śmietankowo-jajeczną. Po zmiksowaniu dolewamy porcjami białko, nie przerywając mieszania.Masę wylewamy na ciasteczkowy spód i wstawiamy do rozgrzanego do temp. 170 C piekarnika na około 80 – 90 minut. Po upieczeniu sernik zostawiamy na godzinę w uchylonym piekarniku, przekładamy do zupełnego ostudzenia na blat i wstawiamy na noc do lodówki. Przed podaniem oprószamy ciasto równą warstwą cukru i karmelizujemy palnikiem lub w piekarniku na funkcji grill do uzyskania crème brûlée :-)
Smacznego!