Ser pleśniowy w farszu do pierogów. Smak zachwyci każdego smakosza

25 lipca 2024, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny
echo adrotate_group(10);

Pierogi to bez wątpienia najsłynniejsze danie obiadowe. Są powszechnie kochanym i pysznym jedzeniem. Ich popularność na całym świecie nie jest zaskakująca, ponieważ większość narodów ma swoją własną wersję wypełnionego ciasta. I to jest dokładnie to, czym są pierogi: pyszne gotowane ciasto wypełnione po brzegi wszelkiego rodzaju pysznymi rzeczami: serem i ziemniakami, kapustą kiszoną i grzybami, mięsem, szpinakiem, soczewicą, serem czy jagodami. Proponuję zamienić jeden składnik w pierogach ze szpinakiem, aby poznać nowy smak i zaskoczyć rodzinę pierogami w nowym wydaniu.

Pamiętam kuchnię mojej babci i to, jak nauczyła mnie robić pierogi. Babcia była doskonałym kucharzem i nauczyła mnie wiele sztuczek kuchennych, ale to w jaki robiła ciasto pierogi pamiętam najlepiej. Powiedziała mi, abym używała tylko mąki pszennej, gorącej wody, jajka i odrobiny oleju. I chociaż wiem, że ciasto na pierogi zawsze budzi kontrowersje, nie zmieniam w tym przepisie nic, pomimo upływu czasu i nowej mody kulinarnej. Ciasto pierogowe z dodatkiem oleju oraz jajka jest bardzo miękkie i niesamowicie elastyczne. Składniki używane do przygotowania pierogów są proste, ale danie jest raczej pracochłonne, więc obecnie ludzie rzadko robią je w domu. Ale sama się przekonałam, że lepszych pierogów niż domowe nie ma nigdzie.

echo adrotate_group(18);

Fot.: Redakcja (M.D.)

Połączenie szpinaku z twarogiem lub serem feta jest typowym nadzieniem tzw. pierogów szpinakowych. Osobiście przetestowałam też inne sery w tym ser kozi oraz ser owczy, a także ser pleśniowy. Uważam, że niebieski ser pleśniowy w pierogach smakuje najbardziej wyrafinowanie. To dodatek bardzo charakterystyczny i niezwykle wdzięczny produkt do kulinarnych eksperymentów. Ten godny uwagi ser zapewnia również zaskakującą różnorodność korzyści zdrowotnych, które pozwalają cieszyć się nim jako przekąską bez poczucia winy.

Jak smakuje ser pleśniowy i skąd pochodzi

Historycy mają różne relacje na temat pochodzenia sera pleśniowego. Niektórzy uważają, że ser pleśniowy został odkryty przez przypadek, gdy ser przechowywany w jaskiniach został zanieczyszczony po kontakcie ze spleśniałym chlebem. Niezależnie od pochodzenia sera pleśniowego proces produkcji ewoluował i obecnie jest bardzo zaawansowany a nawet wyrafinowany. Obecnie serowarze wykorzystują kultury bakterii do przekształcania cukrów zawartych w mleku w kwas mlekowy i stosują specjalne ekstrakty z pleśni oraz dodają podpuszczkę, aby mleko się zsiadło.

Ser pleśniowy jest bogaty w składniki odżywcze i zapewnia szereg znaczących korzyści zdrowotnych. Ser pleśniowy oferuje wysoką zawartość wapnia – nawet w porównaniu z innymi rodzajami sera. Regularne spożywanie pokarmów bogatych w wapń, takich jak ser pleśniowy, chroni zdrowie kości i pomaga zmniejszyć ryzyko rozwoju osteoporozy. Badania wykazały, że spożywanie sera pleśniowego pomaga w zarządzaniu poziomem trzewnej tkanki tłuszczowej w okolicy brzucha i utrzymaniu zdrowia jelit. Ser pleśniowy zawiera też związek zwany spermidyną, który może opóźniać starzenie się i zmniejszać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Ser pleśniowy jest także doskonałym źródłem fosforu, selenu i  ryboflawiny.

Przepis na przygotowanie  pierogów z serem pleśniowym

Składniki:
– 250 g szpinaku świeżego
– 2 ząbki czosnku
– 125 g sera pleśniowego blue
– 1 szczypta czarnego pieprzu
– 1 łyżka masła
– 1 mała cebula
Składniki na ciasto:
– 150 g mąki pszennej
– ok. 90 ml wody
– 1 jajko
– 1-2 łyżki oleju
– sól do smaku

Przygotowanie:
Do miski wsypać mąkę z solą i wlać gorącą wodę jednocześnie mieszając mąkę łyżką. Jak mąka połączy się z wodą dodać jajko i olej. Wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie, to wyrabiać ciasto ręką. Można wyrabiać ciasto w mikserze planetarnym. Gotowe ciasto bardzo cienko rozwałkować i szklanką wyciąć kółka. Na patelni z rozgrzanym masłem obsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w drobną kostkę cebulę – do momentu, aż się zeszkli, po czym dodać szpinak i świeżo mielony pieprz. Wszystko razem smażyć jeszcze ok. 2 min. Następnie dodać pokruszony ser. Faszerować ciasto przygotowanym farszem i zalepiać brzegi. Gotowe pierogi wrzucać na osolony wrzątek i gotować tak długo, aż wypłyną na wierzch. Najlepiej smakują podawane z masłem i szczypiorkiem.