Semifreddo z malinami

28 czerwca 2013,
dodał: outside
Artykuł zewnętrzny

Składniki: 

30 dag malin

3 jajka

pół szkl. cukru

25 dag tłustego sera mascarpone

pół tabliczki czekolady deserowej

łyżeczka soku z cytryny

pół łyżeczki startej skórki z cytryny

łyżeczka mąki kukurydzianej

kilka kropel olejku waniliowego

Maliny przełożyć do rondelka, wymieszać z niewielką ilością cukru i odstawić, by owoce puściły sok.  Potem zmiksować, powoli zagotować na małym ogniu. Dodać mąkę kukurydzianą rozpuszczoną w 2 łyżkach wody i znów doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając. Odstawić do ostygnięcia.

Formę keksową wyłożyć folią (przezroczystą i trochę większą niż powierzchnia formy, by utworzyły się z niej wystające dość wysoko nad formę brzegi) i wstawić do zamrażalnika. Utrzeć 3 żółtka utrzyj z 5 łyżkami  cukru,  zmiksować na gładką masę z mascarpone, skórką z z cytryny i kilkoma kroplami olejku waniliowego. Z pozostałych białek ubić sztywną pianę i ostrożnie  wymieszać z masą.

Połowę masy kremowej włożyć do formy, posypać wiórkami czekolady i  nałożyć na to drugą część kremu. Przykryć całość folią, którą wyłożyliśmy formę. Wstawić do zamrażalnika.

Podawać lekko rozmrożony (pół godziny przed podaniem wyjąć z zamrażalnika) –  np. ze świeżymi malinami lub syropem malinowym.

file1280319153



FORUM - bieżące dyskusje

Kosmetyczne kity
Oj tak, zwłaszcza nie lubię takich tłustych peelingów, które trudno potem zmyć ze skóry...
Socjalizacja psa
Czasem szczekanie to nie oznaka strachu, ale potrzeba zbudowania pozycji siły...
Karaoke na weselu
Oj tak, ja też nie lubię takich sytuacji, ludzie jak sobie popiją, to zachowują...
Narkomania
Ale nic tego nie usprawiedliwia, przecież ogólnie jest wiadomo, jak to działa. Kto raz...