Semifreddo z malinami
Składniki:
30 dag malin
3 jajka
pół szkl. cukru
25 dag tłustego sera mascarpone
pół tabliczki czekolady deserowej
łyżeczka soku z cytryny
pół łyżeczki startej skórki z cytryny
łyżeczka mąki kukurydzianej
kilka kropel olejku waniliowego
Maliny przełożyć do rondelka, wymieszać z niewielką ilością cukru i odstawić, by owoce puściły sok. Potem zmiksować, powoli zagotować na małym ogniu. Dodać mąkę kukurydzianą rozpuszczoną w 2 łyżkach wody i znów doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając. Odstawić do ostygnięcia.
Formę keksową wyłożyć folią (przezroczystą i trochę większą niż powierzchnia formy, by utworzyły się z niej wystające dość wysoko nad formę brzegi) i wstawić do zamrażalnika. Utrzeć 3 żółtka utrzyj z 5 łyżkami cukru, zmiksować na gładką masę z mascarpone, skórką z z cytryny i kilkoma kroplami olejku waniliowego. Z pozostałych białek ubić sztywną pianę i ostrożnie wymieszać z masą.
Połowę masy kremowej włożyć do formy, posypać wiórkami czekolady i nałożyć na to drugą część kremu. Przykryć całość folią, którą wyłożyliśmy formę. Wstawić do zamrażalnika.
Podawać lekko rozmrożony (pół godziny przed podaniem wyjąć z zamrażalnika) – np. ze świeżymi malinami lub syropem malinowym.