Sekrety kawy organicznej

17 lutego 2011, dodał: stellini
Artykuł zewnętrzny

W obecnych czasach zakup dobrej kawy stanowi duże wyzwanie. Producenci zasypują nas swoimi ofertami, telewizja emituje wciąż nowe reklamy, a konsument codziennie otrzymuje nową porcję informacji, że właśnie ta konkretna kawa jest najlepsza. Potem udaje się do sklepu, kupuje produkt i następuje zdziwienie: ta pięknie wyglądająca paczka kawy i jej zawartość wcale nie jest tak wspaniała, jak obiecywano w reklamie.

W czasach globalizacji i ogólnego nastawienia na zysk potężne firmy zapominają w rzeczywistości o ludziach, którzy z założenia powinni być priorytetem – to oni są przecież ostatnim ogniwem tego wielkiego łańcucha. Produkuje się dużo, szybko i tanio, a potem ubiera się to w piękne opakowania i podaje na tacy konsumentowi. Na szczęście są jeszcze produkty, które nie zostały stworzone tylko przez księgowych, lecz przez pasjonatów dobrego smaku, zapachu czy aromatu…

Kawa organiczna jest jednym z takich produktów. Hodowana jest z reguły tam, gdzie panują doskonałe warunki klimatyczne, sprzyjające jej naturalnemu rozwojowi. Uprawiana jest bez użycia jakichkolwiek środków chemicznych oraz sztucznych nawozów, użyźniana tylko naturalnym kompostem i nawozami zwierzęcymi, a płodozmian sprawia, że ziemia, na której uprawia się ją, nie wyjaławia się. Kawa organiczna pozyskiwana jest najczęściej tzw. metodą suchą – ziarna po zebraniu suszone są w słońcu. Sam sposób uprawy pozwala naturalnie dojrzewać kawowcom w cieniu drzew – to sprawia, że roślina może rozwijać się bez ryzyka przedwczesnego wysuszenia przez słońce. Późniejszym efektem takich działań jest smak i aromat parzonej kawy – niezwykle bogaty i całkowicie niepowtarzalny. Uprawa organiczna w przeciwieństwie do plantacyjnej jest też bardzo ważna dla ochrony środowiska, ponieważ dzięki niej ogranicza się m.in. wycinanie lasów tropikalnych i nie ingeruje w środowisko naturalne.
Dokładne wymogi dotyczące certyfikowania kaw organicznych są zależne od kraju, w którym sprzedawany jest dany produkt – te najbardziej podstawowe to:
1. Maksymalne ograniczenie używania środków chemicznych podczas wytwarzania i przetwarzania,
2. Hodowla/uprawa na terenie wolnym od środków chemicznym przez określoną ilość lat (minimum 3 lata wstecz),
3. Fizyczne oddzielanie produktów organicznych od produktów niecertyfikowanych podczas przetwarzania, pakowania i transportu, aby nie doprowadzić do skażenia produktu,
4. Prowadzenie dokładnej dokumentacji dotyczącej sposobu wytwarzania danego produktu,
5. Częste kontrole jakości.

Organiczne plantacje stosują najczęściej tzw. uprawę w cieniu, czyli ochranianie kawy przed nadmiernym słońcem poprzez obsadzanie terenu plantacji większymi roślinami. Dzięki temu tworzą się naturalne ekosystemy leśne, stanowiące nierzadko spory procent zalesienia danego państwa (np. w Gwatemali zacienione plantacje stanowią około 6,5 % lasów całego kraju). Taka metoda uprawy w naturalny sposób przyczynia się do ochrony i rozwijania naturalnego środowiska – na plantacjach znajduje schronienie wiele gatunków roślin i zwierząt, co bywa dodatkowo pomocnym  przy wytwarzaniu takiej kawy. Największym dostawcą  kawy certyfikowanej jako organiczna jest Peru, a zaraz po nim Meksyk i Etiopia.
Kawowiec jest rośliną bardzo wrażliwą i każdy bodziec  z jego otoczenia czy też dostarczany mu pierwiastek chemiczny ma wpływ na ostateczny smak wytworzonego z jego ziaren naparu. Stąd można łatwo wywnioskować, że i wszelki nawóz czy pestycyd zastosowany na plantacji kawy znajduje swoje odbicie w ostatecznym bukiecie smakowym naparu kawowego.
Kupując kawę organiczną, taką jak np. dostępna w sklepie internetowym Stellini.pl kawa Nicaragua FTO BIO , Peru BIO , Meksyk BIO  czy też Guatemala  FTO BIO możemy być pewni, iż to, co pijemy, jest prawdziwym smakiem kawy a nie  jego obrazem zniekształconym przez niechciane dodatki.

Odpowiedź na pytanie czy warto kupować kawę organiczną nasuwa się sama…

Materiał stanowi cz. I cyklu: Sekrety kawy i został opracowany przez dział informacyjny sklepu Stellini.pl (kawy z 12 państw świata)