Schabowy z kalafiora – tradycyjna i wegańska wersja
Kotlety z kalafiora robią ostatnio furorę nie tylko wśród wegan i wegetrian, ale wśród wszystkich, którzy cenią smaczną kuchnię roślinną i czasem mają po prostu dość tradycyjnych mięsnych obiadów. Najtrudniejszym krokiem w przygotowaniu tego dania jest pokrojenie go na równe 1 cm grubości duże plastry (należy po prostu kalafiora świeżego, nieugotowanego pokroić na plastry mniej więcej podobnej wielkości co schabowe). Po pokrojeniu na równe plastry kalafiora należy przygotować panierkę, może to być standardowo bułka tarta, ale też płatki kukurydziane czy zmielone orzechy.
Najprostszą wersją jest po prostu obtoczenie po prostu plaster kalafiora w mące, jajku i bułce tartej i smażenie na rozgrzanym tłuszczu (wcześniej należy go przyprawić do smaku solą i pieprzem). Podajemy też wzbogaconą wersję wegańską:
składniki:
kalafior
bułka tarta pół szklanki
sól, pieprz
olej lub masło klarowane
mąka pszenna lub z ciecierzycy pół szklanki
sos sojowy 1 łyżka
pół szklanki mąki
pół szklanki wody
Kalafior pokroić na 1 cm plastry, do miseczki wsypujemy około pół szklanki bułki i pieprz i sól. Do drugiej miseczki wlewamy wodę, dodajemy mąkę, sos sojowy i mieszamy. Kalafiora obtaczamy najpierw masie mącznej, następnie w bułce. Smażymy na rozgrzanym oleju. Smażymy po 4 minuty z każdej strony, odsączamy na papierowym ręczniku, serwujemy z ziemniaczkami lub kleksem jogurtowym.