schab z sezamem

7 maja 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

składniki:

1 kg schabu środkowego bez kości,
1 i 1/2 łyżki płynnego miodu,
2 łyżki masła,
2 łyżki oleju,
1 szklanka bulionu z kostki drobiowej KUCHAREK,
1 łyżeczka mąki pszennej,
2 łyżeczki ziela angielskiego mielonego Prymat,
1 łyżeczka przyprawy do zup KUCHAREK,
1 łyżka nasion sezamu,
sól,
pieprz czarny mielony Prymat
Mięso umyć, osuszyć, lekko zbić tłuczkiem, oprószyć solą, zielem angielskim Prymat i postawić w lodówce na 2 godz. Następnie mięso zrumienić ze wszystkich stron na oleju z dodatkiem 1,5 łyżki masła. Ułożyć mięso w brytfannie, podlać bulionem i piec około 60 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C. Miód rozpuścić w 3 łyżkach wody. Schab często polewać wytworzonym sosem na przemian z roztworem miodu. Po 40 min odwrócić mięso i posypać sezamem. Upieczone mięso wyjąć z brytfanny, sos zagęścić kulką ugniecioną z reszty masła i mąki, przyprawić solą i przyprawą do zup KUCHAREK i zagotować.

Pokrojony w plastry schab podawać na porcjach sosu, z ziemniakami albo kuskusem i surówką z cykorii.

na podstawie: www.prymat.pl



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do schab z sezamem

  1. avatar Gość pisze:

    bardzo łatwy do przygotowania, ciekawe czy można tak samo zrobic z piersią kurczaka i usmażyć?

Dodaj komentarz