schab z sezamem
składniki:
1 kg schabu środkowego bez kości,
1 i 1/2 łyżki płynnego miodu,
2 łyżki masła,
2 łyżki oleju,
1 szklanka bulionu z kostki drobiowej KUCHAREK,
1 łyżeczka mąki pszennej,
2 łyżeczki ziela angielskiego mielonego Prymat,
1 łyżeczka przyprawy do zup KUCHAREK,
1 łyżka nasion sezamu,
sól,
pieprz czarny mielony Prymat
Mięso umyć, osuszyć, lekko zbić tłuczkiem, oprószyć solą, zielem angielskim Prymat i postawić w lodówce na 2 godz. Następnie mięso zrumienić ze wszystkich stron na oleju z dodatkiem 1,5 łyżki masła. Ułożyć mięso w brytfannie, podlać bulionem i piec około 60 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C. Miód rozpuścić w 3 łyżkach wody. Schab często polewać wytworzonym sosem na przemian z roztworem miodu. Po 40 min odwrócić mięso i posypać sezamem. Upieczone mięso wyjąć z brytfanny, sos zagęścić kulką ugniecioną z reszty masła i mąki, przyprawić solą i przyprawą do zup KUCHAREK i zagotować.
Pokrojony w plastry schab podawać na porcjach sosu, z ziemniakami albo kuskusem i surówką z cykorii.
na podstawie: www.prymat.pl