Schab z rękawa zaś potem
Schab w marynacie pieczony w foliowym rękawie. Doskonale nadaje się do tego by upiec go więcej a potem podawać w różnych wersjach .
Czas : 1,5 godziny
Składniki :
- 1.5 kg schabu
- 3 łyżki oleju z pestek winogron
- 2 łyżki przyprawy ,, Soczysty schab w sosie winnym ‘ Knorra
- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka mielonej papryki
- 2 łyżki majeranku
- Do sosu potem ( na 2 szklanki sosu z rękawa ):
- 1 łyżeczka konfitury z czarnej porzeczki ( lub kwaśnych wiśni , lub żurawiny )
- 2 łyżeczki sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżka masła
- 1 kromka razowego chleba ( gruba bez skórki )
- ½ szklanki słodkiej śmietanki 18 %
Z oleju i przypraw ( do schabu Knorra , miodu, pieprzu, papryki , majeranku ) zrobić pastę i natrzeć nią schab ( ja wyrównuję schab obcinając sterczące kawałki i odkładając je np. na gulasz ) . Mięso włożyć w zamykany pojemnik i zostawić w lodówce przez 24 godziny. Potem przełożyć do rękawa foliowego i zamknąć zapinką . Piec w rozgrzanym do 200 * C piekarniku przez 1,5 godziny.
Wyjąć . Rozciąć ostrożnie rękaw i zlać do jakiegoś naczynia sos z pieczenia .
Schab wystudzić .Kroić w plastry .Do garnuszka włożyć masło .Wlać sos od pieczenia .Dodać konfiturę i sos sojowy .Wrzucić chleb .Gotować na małym ogniu 5 minut . Przetrzeć przez sitko ( lub blenderem ) . Wlać śmietankę. Doprawić sos do smaku .
Podałam plastry mięsa z sosem + kopytka + buraczki z cebulką i olejem .
Upiekłam na Wielkanoc więcej tego schabu . Podzieliłam na porcje obiadowe i do chleba . Teraz będę tylko wyjmować i podawać w odmienionej formie. Połowa roboty i duża oszczędność .