Schab z rękawa zaś potem

6 kwietnia 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Schab w marynacie pieczony w foliowym rękawie. Doskonale nadaje się do tego by upiec go więcej a potem podawać w różnych wersjach .

Czas : 1,5 godziny

Składniki :

  • 1.5 kg schabu
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron
  • 2 łyżki przyprawy ,, Soczysty schab w sosie winnym ‘ Knorra
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 2 łyżki majeranku
  • Do sosu potem ( na 2 szklanki sosu z rękawa ):
  • 1 łyżeczka konfitury z czarnej porzeczki ( lub kwaśnych wiśni , lub żurawiny )
  • 2 łyżeczki sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżka masła
  • 1 kromka razowego chleba ( gruba bez skórki )
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki 18 %

Z oleju i przypraw ( do schabu Knorra , miodu, pieprzu, papryki , majeranku ) zrobić pastę i natrzeć nią schab ( ja wyrównuję schab obcinając sterczące kawałki i odkładając je np. na gulasz ) . Mięso włożyć w zamykany pojemnik i zostawić w lodówce przez 24 godziny. Potem przełożyć do rękawa foliowego i zamknąć zapinką . Piec w rozgrzanym do 200 * C piekarniku przez 1,5 godziny.

Wyjąć . Rozciąć ostrożnie rękaw i zlać do jakiegoś naczynia sos z pieczenia .

Schab wystudzić .Kroić w plastry .Do garnuszka włożyć masło .Wlać sos od pieczenia .Dodać konfiturę i sos sojowy .Wrzucić chleb .Gotować na małym ogniu 5 minut . Przetrzeć przez sitko ( lub blenderem ) . Wlać śmietankę. Doprawić sos do smaku .

Podałam plastry mięsa z sosem + kopytka + buraczki z cebulką i olejem .

Upiekłam na Wielkanoc więcej tego schabu . Podzieliłam na porcje obiadowe i do chleba . Teraz będę tylko wyjmować i podawać w odmienionej formie. Połowa roboty i duża oszczędność .

file1270551774