Schab w sosie śmietanowym z Roqefortem

24 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Schab w sosie śmietanowym z Roqefortem


Schab duszony , podawany z dodatkiem sosu robionego z użyciem pleśniowego sera Roquefort.

Czas : 45 minut

Składniki :

4 kotlety schabowe
2 łyżki oleju słonecznikowego
2 łyżki masła
10 dag Roqeforta
½ szklanki słodkiej śmietanki
pieprz mielony
sól

Kotlety rozbić delikatnie tłuczkiem do mięsa .Delikatnie posolić , posypać pieprzem . Na patelni rozgrzać olej z 1 łyżką masła. Na gorącym tłuszczu obsmażyć na rumiano z obu stron kotlety .Przełożyć do rondelka razem z tłuszczem ze smażenia. Zalać 1 szklanką wody i dusić pod przykryciem 40 minut na małym gazie ( z uchyloną lekko pokrywką tak by woda odparowała przez ten czas o połowę ).Wyjąć schab .Do rondelka wrzucić ¾ sera pokruszonego .Wlać śmietankę i mieszając ogrzewać przez ok. 5 minut tak by ser się rozpuścił. Włożyć schab .Podgrzewać jeszcze 2 minuty .Podawać kotlety polane sosem i posypane drobno pokruszoną resztą sera .

 

nadesłane: Babciagramolka



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz