Schab w sosie śmietanowym z Roqefortem
Schab w sosie śmietanowym z Roqefortem
Schab duszony , podawany z dodatkiem sosu robionego z użyciem pleśniowego sera Roquefort.
Czas : 45 minut
Składniki :
4 kotlety schabowe
2 łyżki oleju słonecznikowego
2 łyżki masła
10 dag Roqeforta
½ szklanki słodkiej śmietanki
pieprz mielony
sól
Kotlety rozbić delikatnie tłuczkiem do mięsa .Delikatnie posolić , posypać pieprzem . Na patelni rozgrzać olej z 1 łyżką masła. Na gorącym tłuszczu obsmażyć na rumiano z obu stron kotlety .Przełożyć do rondelka razem z tłuszczem ze smażenia. Zalać 1 szklanką wody i dusić pod przykryciem 40 minut na małym gazie ( z uchyloną lekko pokrywką tak by woda odparowała przez ten czas o połowę ).Wyjąć schab .Do rondelka wrzucić ¾ sera pokruszonego .Wlać śmietankę i mieszając ogrzewać przez ok. 5 minut tak by ser się rozpuścił. Włożyć schab .Podgrzewać jeszcze 2 minuty .Podawać kotlety polane sosem i posypane drobno pokruszoną resztą sera .
nadesłane: Babciagramolka