Sashimi z łososia
Artykuł zewnętrzny
Składniki (na 1 porcję):
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka wasabi
2 łyżeczki sake
5 łyżeczek sosu rybnego
25 dag dobrej jakości łososia
1 łyżeczka wasabi
2 łyżeczki sake
5 łyżeczek sosu rybnego
25 dag dobrej jakości łososia
Przygotowanie:
W garnuszku zagotować sos sojowy, sos rybny i sake. Gotować na małym ogniu przez 2 min. Pozostawić do ostygnięcia. W tym czasie pokroić filet z tuńczyka w cieniutkie plasterki. Na talerzu położyć plasterki ryby, tak aby częściowo jeden plasterek nachodził na drugi lub układaj w kwiaty. Odrobinę pasty wasabi umieścić na talerzu obok ryby. Przygotowany wcześniej sos podawać na małych talerzykach lub miseczkach jako dodatek do sashimi. Kawałki sashimi smaruj odpowiednią ilością wasabi i mocz kawałki w sosie.