Chirashi Sushi

19 marca 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

zakwaszony ryż do sushi
surowy tuńczyk
krewetki
kawior
omlet
awokado lub inny owoc
płat nori
tofu
warzywa
pasta wasabi

Przygotowanie:

Ryż bardzo dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. Powtarzamy czynność, aż woda będzie czysta. Odcedzamy ryż, po czym przekładamy go na patalnię lub do garnka. Wlewamy wodę, dokładnie tyle aby przykryć ryż i zostawiamy do nasiąknięcia przez około 30 min. Ryż gotujemy pod przykryciem. Po zagotowaniu wody, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 15-20 min., aż woda prawie wyparuje. Ryż zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia na ok. 10-15 min. (pod przykryciem). W międzyczasie smażymy omlet z jajek i kroimy na kawałki. Tuńczyka kroimy w cienkie plastry. Krewetki myjemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Usuwamy pancerz wraz z przewodem pokarmowym. Awokado oraz tofu kroimy w kawałki. Wybrane jarzyny i płaty nori drobno siekamy. Do miseczki nakładamy ryż i układamy na nim wszystkie składniki, ozdabiamy dowolnie.
deluxe-chirashi-2-sm1



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz