Sandacz z sosem chrzanowo-koperkowym
Artykuł zewnętrzny
Delikatny filet z sandacza usmażony w mące – z dodatkiem sosu. Pycha.
Czas : 30 minut
Składniki :
- 1 filet sandacza ze skórą
- 1 cytryna
- olej z pestek winogron
- 2 łyżki masła
- sól morska
- szczypta cukru
- pieprz kolorowy grubo mielony
- mąka
- 2 łyżeczki chrzanu
- 3 łyżki pokrojonego koperku
- 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
- 1/4 szklanki wody
Sandacza – świeży lub odmrożony i osuszony – zalać sokiem z cytryny zmieszanym z 2 łyżkami oleju. Posypać mielonym grubo pieprzem i zostawić na 30 minut. Wyjąć z marynaty i dobrze osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi. Oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać olej (sporo) i na gorącym smażyć filet (cały lub przedzielony na porcje). Pod koniec smażenia dołożyć masło ( 1 łyżkę ). Przewracać ostrożnie by się nie pokruszył.
W rondelku roztopić łyżkę masła i wsypać 2 łyżeczki mąki. Zamieszać .Wlać śmietankę i wodę. Dołożyć koper i chrzan. Zamieszać i zagotować. Doprawić do smaku solą i cukrem.
Podawać z puree ziemniaczanym.