Samosy z warzywami
Składniki:
ciasto: kg mąki, łyżeczka soli, łyżeczka lubczyku, 40 dag masła, szklanka wody
nadzienie: kg ugotowanych ziemniaków, cebula, 10 dag świeżego zielonego groszku, zielone lub czerwone chili w proszku, kurkuma, garam masala, kminek, chaat masala, kolendra w proszku i świeża, strączek zielonego chili, olej.
Ciasto: mąkę przesiać, wymieszać z lubczykiem, solą, dodać masło i tyle wody, by uzyskać dość twarde i zbite ciasto. Odstawić na około 30 minut. Przygotować nadzienie: ziemniaki rozgnieść na drobne kawałki, na oleju zeszklić posiekaną cebulę, dodać po łyżeczce z każdej przypraw i smażyć przez chwilkę. Na końcu dodać posiekane listki kolendry. Przyprawy wymieszać z kawałkami ziemniaków, groszkiem, posiekanym strączkiem chili. Ciasto podzielić na kulki o średnicy około 5 cm, każdą rozwałkować na kształt owalnego placka i przekroić na pół. Napełnić farszem i uformować stożki. Smażyć na głębokim oleju na złoty kolor.