Samosy z  warzywami

1 października 2013, dodał: kroppelka1
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

ciasto: kg mąki, łyżeczka soli, łyżeczka lubczyku, 40 dag masła, szklanka wody

nadzienie: kg ugotowanych ziemniaków, cebula, 10 dag świeżego zielonego groszku, zielone lub czerwone chili w proszku, kurkuma, garam masala, kminek, chaat masala, kolendra w proszku i świeża, strączek zielonego chili, olej.
Ciasto: mąkę przesiać, wymieszać z lubczykiem, solą, dodać masło i tyle wody, by uzyskać dość twarde i zbite ciasto. Odstawić na około 30 minut. Przygotować nadzienie: ziemniaki rozgnieść na drobne kawałki, na oleju zeszklić posiekaną cebulę, dodać po łyżeczce z każdej przypraw i smażyć przez chwilkę. Na końcu dodać posiekane listki kolendry. Przyprawy wymieszać z kawałkami ziemniaków, groszkiem, posiekanym strączkiem chili. Ciasto podzielić na kulki o średnicy około 5 cm, każdą rozwałkować na kształt owalnego placka i przekroić na pół. Napełnić farszem i uformować stożki. Smażyć na głębokim oleju na złoty kolor.



FORUM - bieżące dyskusje

Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...
Praca w dużej firmie a zarobki
Często takie duże firmy mają nieormowany czas pracy i za nadgodziny nikt nie płaci...
Kolczyki
Fajne są takie z dodatkiem naturalnych kamieni, np. hematytu, kwarcu itp.