Samosy z  warzywami

1 października 2013,
dodał: kroppelka1
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

ciasto: kg mąki, łyżeczka soli, łyżeczka lubczyku, 40 dag masła, szklanka wody

nadzienie: kg ugotowanych ziemniaków, cebula, 10 dag świeżego zielonego groszku, zielone lub czerwone chili w proszku, kurkuma, garam masala, kminek, chaat masala, kolendra w proszku i świeża, strączek zielonego chili, olej.
Ciasto: mąkę przesiać, wymieszać z lubczykiem, solą, dodać masło i tyle wody, by uzyskać dość twarde i zbite ciasto. Odstawić na około 30 minut. Przygotować nadzienie: ziemniaki rozgnieść na drobne kawałki, na oleju zeszklić posiekaną cebulę, dodać po łyżeczce z każdej przypraw i smażyć przez chwilkę. Na końcu dodać posiekane listki kolendry. Przyprawy wymieszać z kawałkami ziemniaków, groszkiem, posiekanym strączkiem chili. Ciasto podzielić na kulki o średnicy około 5 cm, każdą rozwałkować na kształt owalnego placka i przekroić na pół. Napełnić farszem i uformować stożki. Smażyć na głębokim oleju na złoty kolor.



FORUM - bieżące dyskusje

Doda Dream Show
Całkiem możliwe. Z jednej strony okej, ma jakiś swój wizerunek sceniczny, publiczny, medialny,...
Pracoholizm
AI - wspaniałe narzędzie i genialne odkrycie, które ludzkość będzie wykorzystywać także przeciwko...
klejenie butów
Zużyte obuwie wygląda źle i psuje cały nasz wizerunek. Czasem jednak warto ratować...
Jak radzicie sobie z pielęgnacją ce…
Które miejsca macie najbardziej przesuszone? U siebie zauważyłam, że najbardziej suche mam łydki....