Sałatki z jabłkami – proste i smaczne przepisy

8 października 2021, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Sałatka z jabłek w pysznym sosie to świetna przekąska i zdrowa porcja warzyw. Surówka z selera z jabłkami i rodzynkami to prawdziwa klasyka, której warto spróbować, a chrupiąca i zdrowa sałatka z kopru włoskiego i jabłka to doskonała propozycja na jesienną kolację. Poznajcie sekret przepysznych przepisów na proste i smaczne sałatki z jabłkami.

sałatki z jabłkami

Sałatka z jabłek i selera

Składniki:
– 5 średnich jabłek
– 1 średnia cytryna, wyciśnięty sok, ok. 3 łyżki
– ½ szklanki cienko pokrojonego selera
– ½ szklanki grubo posiekanych orzechów pekan
– ½ szklanki rodzynek
– 1/3 do 1/2 szklanki majonezu
– liście sałaty do podania

Przygotowanie:
Umyć jabłka, ale nie obierać ich. Wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostki. Jabłka pokrojone w kostkę w misce pokropić sokiem z cytryny, aby zapobiec przebarwieniom. Wymieszać jabłka z selerem, orzechami pekan, rodzynkami i 1/3 szklanki majonezu w dużej misce. W razie potrzeby dodać więcej majonezu. Podawać na liściach sałaty.

Sałatka z jabłek i selera

Sałatka z jabłek i jarmużu z granatem

Składniki:
– 3 filiżanki jarmużu baby
– 1 duże jabłko pokrojone w plasterki
– ½ szklanki pestek granatu
– ½ szklanki pistacji
Dressing:
– ¼ szklanki oliwy z oliwek
– 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
– 1 łyżka skórki pomarańczowej
– 1 ½ łyżki czystego syropu klonowego
– 1 ½ łyżeczki musztardy Dijon
– sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Wszystkie składniki sosu sałatkowego wrzucić do słoika i wstrząsnąć. Wrzucić wszystkie składniki sałatki do średniej wielkości miski. Wymieszać z dressingiem. Sałatka dobrze trzyma się w lodówce przez kilka dni, a jabłka nie brązowieją dzięki działaniu kwasu w pomarańczach.

 

Sałatka z jabłek i jarmużu z granatem

Sałatka z jabłek i winogron

Składniki:
– 1 ½ szklanki jabłek pokrojonych na kawałki
– 3/4 szklanki selera cienko pokrojonego
– 1 szklanka winogron przekrojona na pół
– ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich
– 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Dressing:
– ½ szklanki majonezu lub jogurtu naturalnego
– 1 łyżka cukru pudru
– 1 łyżeczka soku z cytryny
– 1/8 łyżeczki soli

Przygotowanie:
Do dużej miski włożyć jabłka, seler, winogrona i orzechy włoskie. W małej misce wymieszać majonez, cukier, sok z cytryny i sól. Zalać owoce dressingiem i wymieszać. Posypać natką pietruszki.

Sałatka z jabłek i winogron

Sałatka z jabłek i awokado

Składniki:
– 2 młode sałaty rzymskie, pokrojone wzdłuż na ćwiartki
– 2 awokado, pokrojone w ósemki
– 2 jabłka, bardzo cienko pokrojone w krążki
– 75 g sera koziego, pokruszonego
– 1/4 szklanki orzeszków piniowych, prażonych, grubo posiekanych
– 1/4 szklanki świeżej pietruszki o płaskich liściach
Sos jabłkowo-musztardowy
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 1/2 łyżki octu jabłkowego
– 2 łyżeczki miodu
– 2 łyżeczki musztardy Dijon

Przygotowanie:
Wszystkie składniki dressingu umieść w małej misce. Ubijać, aż dobrze się połączą. Na półmisku ułożyć sałatę, awokado i jabłko. Posypać serem, orzechami i pietruszką. Skropić sosem.

Sałatka z jabłek i awokado

Sałatka z jabłek, mięty i ogórka

Składniki:
– 4 czerwone jabłka, pokrojone w cienkie zapałki
– sok z połowy cytryny
– 1/3 szklanki pokrojonych migdałów
– 1 średni ogórek, posiekany
– świeża mięta, drobno posiekana
– pędy grochu lub świeżego posiekanego szpinaku
– kiełki lucerny
Dressing:
– 1 łyżka soku z cytryny plus skórka
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 1 szklanka jogurtu naturalnego
– ¼ łyżeczki soli i mielonego czarnego pieprzu

Przygotowanie:
W małej misce wymieszać składniki dressingu cytrynowego i odstawić. W dużej misce wymieszać jabłka i cytrynę – zapobiegnie to brązowieniu jabłek. Dodać posiekaną miętę, pokrojone migdały, ogórek i połowę dressingu cytrynowego. Wymieszać. Ułożyć pędy grochu na dnie 6 małych miseczek. Podzielić masę jabłkową na 6 miseczek i położyć na pędach grochu. Na wierzchu ułożyć kiełki lucerny i polać dodatkowym dressingiem.

Sałatka z jabłek, mięty i ogórka

Sałatka z jabłek i rukoli

Składniki:
Dressing:
– 3 filety z sardeli
– 5 łyżek oliwy z oliwek
– 1 duży ząbek czosnku, posiekany
– 1 łyżka świeżego soku z cytryny lub octu sherry
– 1 łyżeczka musztardy Dijon
– świeżo zmielony pieprz
Sałatka:
– 4 szklanki rukoli, najlepiej pierzastej dzikiej rukoli
– 2 szklanki cienko pokrojonego selera naciowego
– 2 łyżki posiekanych liści selera
– 1 jabłko, pokrojone w cienkie plasterki i oblane 2 łyżeczkami soku z cytryny

Przygotowanie:
Opłukać anchois i posiekać. Na małej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek, dodać anchois i czosnek. Mieszać, aż anchois rozpadną się na mniejsze kawałki. Przełożyć do moździerza. Tłuczkiem zmielić mieszankę na pastę. Dodać sok z cytryny lub ocet na jeszcze gorącą patelnię i wymieszać, aby odszkliwić dno patelni, a następnie przełożyć do moździerza. Dodać musztardę i kolejno powoli oliwę z oliwek, po jednej łyżce stołowej, przerabiając każdą łyżkę stołową na mieszankę z sardeli przed dodaniem następnej. Doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem. W salaterce wymieszać rukolę, seler i liście selera oraz plasterki jabłka. Dodać dressing, wymieszać.

 

Sałatka z jabłek i rukoli

Sałatka z jabłek i kopru włoskiego

Składniki:
– 1/2 szklanki octu balsamicznego
– 8 filiżanek świeżej rukoli lub młodego szpinaku
– 1 duża cebula kopru włoskiego, pokrojona w cienkie plasterki
– 1 duże starte jabłko
– 3 łyżki soku z cytryny
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu
– 1/2 łyżeczki soli
– pokruszony kozi ser
– 1 szklanka glazurowanych orzechów włoskich

Przygotowanie:
W małej misce zagotować ocet, gotować 4-5 min. lub do zgęstnienia do konsystencji glazury. Lekko ostudzić. W dużej misce wymieszać rukolę, koper włoski i jabłko. W małej misce wymieszać sok z cytryny, olej, pieprz i sól. Zalać sałatkę i wymieszać. Dodać ser i orzechy włoskie. Skropić polewą balsamiczną.

 

Sałatka z jabłek i kopru włoskiego

Sałatka z jabłek i rzodkiewek

Składniki:
– 4 szklanki pokrojonego selera, z ok. 6 łodyg selera
– 1 średnie jabłko, pokrojone w cienkie plasterki
– 1 szklanka pokrojonych w plasterki rzodkiewek, ok. 4 rzodkiewek
– ½ szklanki pokrojonej czerwonej cebuli
– ½ szklanki suszonej żurawiny
– ½ szklanki natki pietruszki, posiekanej
– ½ szklanki listków mięty, posiekanych
– ⅓ kieliszka nasion słonecznika
Dressing:
– ¼ szklanki oliwy z oliwek
– ¼ szklanki soku z cytryny
– 1 łyżka syropu klonowego
– szczypta soli
– szczypta pieprzu

Przygotowanie:
W dużej misce wymieszać posiekany seler, jabłko, rzodkiewki, cebulę, pietruszkę i liście mięty. Wymieszać sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól i pieprz w małej misce lub słoiku i wymieszać lub wstrząsnąć, aż dobrze się połączą. Dodać dressing do sałatki i wymieszać.

 

Sałatka z jabłek i rzodkiewek

Sałatka z jabłek i brokułów

Składniki:
– 2 duże główki świeżych brokułów
– 1 mała czerwona cebula, pokrojona w kostkę
– 1/3 kg boczku
– ¾ rodzynki kubkowe
– 1 czerwone jabłko, wydrążone i posiekane (nie obrane)
– ¾ szklanki pokrojonych w plasterki/siekanych migdałów
Dressing:
– 1 szklanka majonezu
– ½ szklanki białego cukru
– 2 łyżki octu z białego wina
– ¼ łyżeczki soli morskiej
– ⅛ łyżeczka czarnego pieprzu

Przygotowanie:
Boczek usmażyć na patelni na średnim ogniu. Położyć na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym do ostygnięcia. Rozkruszyć. Pokroić brokuły na kawałki. Połączyć z boczkiem, czerwoną cebulą, rodzynkami, migdałami i jabłkami i dobrze wymieszać. Wymieszać majonez, cukier, ocet winny, sól i pieprz, aż dobrze się połączą. Dodać do sałatki, wymieszać, wystudzić i podawać.

 

Sałatka z jabłek i brokułów

Sałatka z jabłek, rzodkiewek i kaparów

Składniki:
– 1/2 szklanki majonezu
– 2 łyżki mleka
– 1 łyżka drobno posiekanego świeżego koperku
– 2 łyżeczki grubo posiekanych kaparów
– 1/2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny
– sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku
– 2 średnie cebulki kopru włoskiego, pokrojone w cienkie plasterki
– 2 zielone jabłka, wydrążone i pokrojone w cienkie plasterki
– 8 rzodkiewek, pokrojonych w cienkie plasterki
– 50 g orzechów włoskich, podprażonych i grubo posiekanych

Przygotowanie:
W dużej misce wymieszać majonez, mleko, koperek, kapary i skórkę z cytryny. Doprawić do smaku. Dodać koper, jabłko i rzodkiewkę i wymieszać. Ułożyć na talerzu i posypać orzechami włoskimi.

 

Sałatka z jabłek, rzodkiewek i kaparów

zobacz również:

Sałatki z kurczakiem – pomysłowe przepisy

Sałatki z pieczoną dynią – przepisy

Sałatki z cukinii surowej – różne przepisy