Sałatka z serem pleśniowym i piniolami

23 lutego 2015, dodał: Dorota
Artykuł zewnętrzny

Składniki:
– 5 ziemniaków
– 20 dag rukoli
– 10 das sera pleśniowego typu lazur
– 5 dag orzeszków piniowych
– 6 łyżek oliwy
– łyżka octu balsamicznego
– bazylia, oregano
– cukier
– sól, pieprz

Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Przestudzić, obrać i pociąć w ósemki. Położyć na blaszce do pieczenia i skropić 2 łyżkami oliwy. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. i piec, aż będą rumiane. Orzeszki piniowe uprażyć na suchej patelni. Rukolę umyć, osuszyć i usunąć twarde łodyżki. Ser pleśniowy pokroić w kostkę. Do octu balsamicznego dodać sól i szczyptę cukru, gdy się rozpuści, dorzucić po pół łyżeczki oregano i bazylii oraz pieprz. Stopniowo dolewać oliwę i mieszać, aż powstanie sos aksamitny. Wymieszać rukolę z ziemniakami i serem. Polać sosem, doprawić solą i pieprzem, posypać orzechami piniowymi.