Sałatka ziemniaczana z kiełkami
Artykuł zewnętrzny
600 g młodych ziemniaków
3-4 łodygi selera naciowego
5 cebulek dymek
sporą garść kiełków słonecznika
pęczek rzodkiewek
Sos:
5 łyżek majonezu
150 g jogurtu lub śmietany
2 łyżki utartego chrzanu (zamaist chrzanu dałam musztarde francuską)
sól
pieprz
natka pietruszki
Wyszorowane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Wymieszać w salaterce składniki sosu. Pokroić umytego selera i rzodkiewki na plasterki. Wrzucić do sosu i wymieszać. Dodać pokrojoną dymkę, pokrojone w plasterki, ostudzone ziemniaki i kiełki słonecznika. Wymieszać delikatnie tak żeby ziemniaki się nie rozpadły. Podawać posypane dymką, natką selerową i przybrane rzodkiewkami.