Sałatka ziemniaczana z jajeczkami przepiórczymi

19 lipca 2010, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

składniki:

4-6 ziemniaków średniej wielkości,
1 cebula czerwona,
3-4 łyżki majonezu,
1 łyżka posiekanego koperku,
1 łyżeczka posiekanych listków tymianku,
12 jajeczek przepiórczych,
3-4 łyżki koncentratu barszczu czerwonego,
do smaku: sól, pieprz biały mielony, ocet jabłkowy

sposób przygotowania:

Jajeczka ugotować na twardo, ostudzić w zimnej wodzie, obrać ze skorupek. Do miseczki wlać koncentrat z buraków, włożyć jajeczka i dolać tyle wody aby były przykryte, wymieszać i odstawić do lodówki na kilka godzin – intensywność koloru zależy od tego jak długo jajeczka będą w  kolorowej kąpieli. Możemy kilka wyjąć wcześniej, kilka zostawić na dłużej i wtedy otrzymamy kolory o różnym odcieniu. Kilka możemy włożyć do ciepłej wody z dodatkiem kurkumy – otrzymamy jajka o żółtym zabarwieniu.
Ziemniaki wyszorować, ugotować w łupinkach i po ostudzeniu obrać. Pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę,m skropić 1-2 łyżkami octu i odstawić na 15-30 min.. Cebulę dodać do ziemniaków, dodać majonez, zieleninę, przyprawić całość solą i  pieprzem, wymieszać, odstawić aby smaki się przegryzły. Wykładać porcje sałatki na talerzyki, na wierzchu ułożyć przekrojone na połówki jajeczka, ozdobić listkami zieleniny.

file1279524137



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...